Specializirani ponudniki Hotel in Hospitality TV sistemov

Hotelski televizijski sistemi so stalna šibka točka za večino potnikov. Gostom v njihovi hotelski sobi lahko televizijska izkušnja na najvišjem nivoju zagotovijo izključno specializirani ponudniki Hotel in Hospitality TV sistemov.

Dve pritožbi, ki se jih najpogosteje sliši sta:

  • ko se televizor vklopi, se vedno znova “ponastavi” na pozdravni informacijski kanal (pogosto s precej povečano glasnostjo),
  • druga, redkejša pritožba pa je, da se vsaki ob vklopu na zaslonu spet pojavi enak interaktivni vodnik.
Zakaj hoteli vedno redkeje uporabljajo standardne storitve kabelske televizije in se raje odločijo, da jim signal zagotavljajo specializirani ponudniki Hotel in Hospitality TV sistemov?

Kot tudi mnogi nezadovoljni potrošniki, sem tudi sam dolgo mislil, da je vse del skrbno izdelane finančne kalkulacije in določene zgornje stroškovne meje. Izkazalo pa se je, da je resničnost drugačna in situacija dejansko bolj zapletena od mojih razmislekov. Hoteli se vedno pogosteje odločajo, da jim storitve zagotavljajo specializirani ponudniki Hotel in Hospitality TV sistemov. Ti ponudniki so svoje poslovne dejavnosti zgradili izključno z namenom nudenja storitev za hotelske potrebe. Gre v glavnem za ponudnike, za katere večina splošnih potrošnikov še sploh nikoli ni slišala.

Ob uporabi opreme klasičnih dobaviteljev kabelske televizije, bi to za ponudnika pomenilo velik logistični izziv. Na primer: kabelski operater v gospodinjstvih najverjetneje zahteva uporabo zunanje dekodirne naprave (receiver ali Conax modul  (1)) za vsak posamezni televizor. Opremljanje hotelskih sob s stotinami teh naprav, bi bilo drago. Ob tem bi sistem bil občutljiv tudi na tatove. Ti bi lahko ob kopalnih plaščih, brisačah in mini šamponih, s seboj domov odnesli tudi katero izmed omenjenih naprav. In ko bi ta “čudežno” izginila, bi jo hotel moral nadomestiti, kar pa bi pomenilo dodatne stroške in posledično višanje cen bivanja gostov.

Specializirani ponudniki Hotel in Hospitality TV sistemov

Specializirani ponudniki Hotel in Hospitality TV sistemov poskrbijo, da gosti ob “klasičnih spominkih”, iz hotela ne bi s seboj domov odnesli še kakšne naprave.

Namesto tega specializirani ponudniki Hotel in Hospitality TV sistemov vse televizorje v sobah povežejo z osrednjo dekodirno napravo, ki se nahajajo nekje v kompleksu. Centralna dekodirna naprava poskrbi za dostop do vseh kanalov. Torej, ko gost, na primer, želi spremljati ESPN (2), se njegov televizor poveže z namenskim dekodirnim poljem. To dekodirno polje vedno predvaja izključno ta kanal. Morda boste presenečeni, a dejansko se tudi kanali, ki jih hotelom zagotavljajo specializirani ponudniki Hotel in Hospitality TV sistemov, predvajajo iz istih satelitskih in kabelskih sistemov, ki se uporabljajo tudi za oskrbo lokalnih gospodinjstev.

Programi na zahtevo in plačljivi programi

Zagotavljanje vsebin na zahtevo in plačljivih programov deluje nekoliko drugače. Običajno se televizorji v ta namen povežejo z osrednjim strežnikom. Ta se nahaja v hotelu in zagotavlja vse trenutno razpoložljive vsebine. Te vsebine so shranjene na digitalnem datotečnem strežniku, optičnih diskih. Lahko pa se predvajajo tudi preko zasebnih satelitskih omrežij za daljinsko zagotavljanje vsebin in drugih temu namenjenih lokalnih ali oddaljenih napravah.