Popoldanski spanec – da ali ne?

Za marsikaterega redno zaposlenega in tudi podjetnika, je popoldanski počitek kot naravna energija za delo v popoldanskih in večernih urah, v tem članku, v nadaljevanju pa pojasnjujemo ali popoldanski dremež oz. spanje čez dan, dejansko koristi in pomaga in ali dejansko npr. spanje po kosilu, prinaša dodatno energijo ali ne.

Številne študije spanja dokazujejo, da je popoldanski počitek, dejansko zelo pripročljiv za naše zdravje in še posebej za energijo, a vedeti moramo, da na kakovost bedenja po popoldanskem počitku, močno vpliva kak dolgo dejansko naše dremanje po kosilu, traja.

Kratki popoldanski počitki, ponavadi takoj po kosilu, prinašajo boljšo energijo in počutje za kratek čas (do približno 2 uri), daljši popoldanski počitek pa prinaša več energije na daljši rok (več kot 3 ure).

Razlika je tudi pri tem ali se odločimo za popoldanski počitek v dnevni sobi ali na počivalniku ali pa se namensko odpravimo k počitku v spalnico, v posteljo:

  • 15 minutni počitek popoldan, na počivalniku ali fotelju v dnevni sobi, bi naj, po raziskavah, imel kratkotrajne energijske učinke, medtem, ko
  • daljši in bolj globok počitek v spalnic, bi naj, po raziskavah, imel daljše pozitivne učinke na življensko energijo tekom preostanka dneva

Tako kot velja za nočno spanje, velja tudi za popoldanski počitek, da je pomembno kako kakovosten je le ta, saj nam 15 minutno poležavanje na sedežni v dnevni sobi, ob dnevni svetlobi ter hrupu okolice, ne prinaša toliko energije in zadovoljstva kot globok počitek v zatemnjeni spalnici.

Če se torej nameravate posluževati pridobivanja življenske energije za popoldanske dele dneva, svetujemo, da namesto t.i. “počitka mimogrede”, izberete raje namenski počitek v spalnici (ki ga ob poletnih mesecih, prestavite v uro med 14.00 in 16.00, saj je hkrati to poletni čas dneva, ko je zunaj najbolj vroče in tako ali tako ni priporočljivo biti takrat na soncu).

V povezavi s kakovostjo popoldanskega počitka, pa seveda ni vseeno na kakšnem ležišču počivate. Priporočamo še: Katere vzmetnice so za zdravo spanje?

Če ste za svoj počitek izbrali dnevni prostor, poskusite počivati na sedežni garnituri ali počivalniku, ki omogoča raztegnjene noge (to so t.i. počivalniki s podnožniki), v kolikor pa si želite globokega počitka, pa izberite spalnico, jo zatemnite in si privoščite spanje brez hrupa in motenj iz okolice.