Moderno pisarniško pohištvo z električnimi elementi

Sicer med moderno pisarniško pohištvo danes več ali manj sodi izdelava različnega pohištva za pisarne, ki se izdelajo po meri, a je v zadnjem času vseeno opaziti tudi trend, kjer se za moderno pisarniško pohištvo uporabljajo tudi pohištveni elementi, ki se upravljajo s pomočjo elektrike.

moderno pisarniško pohištvo
Moderno pisarniško pohištvo

V prispevku v nadaljevanju je prikazanih nekaj izmed takšnih rešitev.

Med osnovno a hkrati moderno pisarniško pohištvo danes pravzaprav uvrščamo vse pisarniške elemente, ki se izdelajo po meri in po naročilu, obenem pa je pri njihovi izdelavi uporabljena sodobna tehnologija ter najsodobnejši materiali.

Pri materialih smo v prvi vrsti pri modernem pohištvu vezani na sledenje sodobnim trendom, zato so moderne pisarne opremljene v glavnem s takšnimi materiali, ki sodobne pohištvene trende tudi zasledujejo.

Med sodobne pohištvene trende za pisarniško moderno pohištvo spada izbira barv za pisarniške omare in mize v najrazličnejših odtenkih. Še posebej so v zadnjem času zelo popularne pisarniške omare v visokem sijaju.

To so lesne barve sicer navadne iverice, a kakovostnejše izvedbe, obenem pa prevlečene z visokim sijajem tako, da se naše pisarniško pohištvo v poslovnih prostorih sveti.

moderno pisarniško pohištvo
Po meri izdelana moderna pisarna

Takšne barve se najpogosteje uporabljajo v poslovnih prostorih najrazličnejših sprejemnic, čakalnic, recepcij, poslovnih prostorih za turistične kapacitete (hoteli, restavracije, gostinski lokali, ipd…)

Hkrati pa boste tovrstne barve in pohištvo za pisarne obdelano v visokem sijaju našli tudi v javnih upravah, bankah, zavarovalnicah in drugod.

Druga pomembna lastnost modernega pisarniškega pohištva je sicer umeten les, izdelan v naravni lesni strukturi.

To je tak material (spet iverica), ki izraža naraven izgled lesa skozi vidne lesne letnice, ki lahko potekajo prećno ali vzdolžno glede na posamezni pohištveni pisarniški element (npr. pisarniško omaro ali pisarniško mizo).

Še sodobnejši lesni material za pisarniško pohištvo je lesna struktura, ki je občutna tudi na dotik.

Tudi v tem primeru material ni povsem pristen naraven les, ampak samo vrhunsko izdelana površina, ki zraven vidnih letnic omogoča tudi na otip različno reliefno strukturo lesne površine.

pisarniška miza
Moderna pisarniška miza

Med priljubljenimi materiali za sodobno in moderno pisarniško pohištvo so tudi stekla, ogledala in aluminij.

Aluminij v prvi vrsti uporabljamo npr. na drsnih vratih recimo pisarniških garderobnih omar ali pa na nogicah pisarniških miz in pisarniških komod ter regalov.

Hkrati pa najpogosteje aluminij uporabimo na vsem pisarniškem pohištvu, za katerega želimo, da je delno ali v celoti odprto in ne zaprto ter skrito:

  • pisarniške nogice pod pisarniškimi mizami
  • pisarniške nogice pod pisarniškimi omaricami
  • odlagalne police in regali iz aluminija
  • komode iz aluminija
  • garderobne omare iz aluminija

Steklo se na primer pogosteje uporablja v manjših pisarnah in vsepovsod tam, kjer si želimo, da pisarniške omare, delno opravljajo tudi funkcijo razstavnih vitrin za medalje, priznanja, diplome, certifikate in druge dosežke določenega podjetja.

Tudi pisarniške omare, ki so postavljene v čakalnicah ali ordinacijah so pogosto opremljene s steklenimi ličnicami.

Enako funckijo, le, da z njimi še vizualno bolj povečamo pisarno in delovni prostor, zagotavlja tudi uporaba ogledal.

Pametno in moderno pisarniško pohištvo

Še posebej v zadnjem času, med posebej moderno pisarniško pohištvo sodijo električni pisarniški elementi.

To so takšni elementi (različni kosi pisarniškega pohištva), ki se upravljajo s pomočjo elektrike, uporabljajo pa se za različne namene.

Skozi elektriko in električne motorje je danes v pisarnah mogoče upravljati npr. z drsnimi vrati, pa električnimi predali (predali na dotik, predali push pull, …) različnimi vratci ter tudi dvižnimi pisarniškimi elementi, ki se jih s pomočjo elektrike dviguje samo ob njihovi uporabi, drugače pa ostanejo zaprti.

Takšni elementi pridejo še posebej prav v manjših pisarniških prostorih, kjer si obenem želimo imeti izgled pisarne v modernem stilu.

Moderno pisarniško pohištvo zato nemalokrat imenujemo tudi pametno pohištvo.

Cel kup pametnih in na elektriko upravljanih pisarniških elementov boste danes našli v tujini, pa tudi na različnih spletnih straneh so predstavljeni različni koncepti modernega pisarniškega pohištva.

Enega izmed takšnih lahko vidite tudi na spodnjem videu:

kjer lahko pisarno uporabite tako za delovni prostor, kot ležalni prostor za počitek, upravljanje s posameznimi pohiuštvenimi kosi pa je lahko mehansko ali električno.

Mehansko upravljanje pohištvenih elementov ponavadi pomeni, da položaj ali funkcijo pohištva spremenimo s pomočjo rok enega ali dveh uporabnikov (pri večjih kosih pohištva), električno upravljanje pohištvenih pisarniških elementov pa pomeni, da tako položaj pohištva kot njegovo funkcijo določamo s pomočjo električnih (in pnevmatskih) mehanizmov.

Pri tako zasnovanem pohištvo zato ključno vlogo odigra tudi mehatronika, senzorska stikala, daljinski upravljalci, koračni motorji in ostalo kar pač potrebujemo zato, da lahko določenemu pohištvo spremenimo položaj.

Električni predali se najpogosteje upravljajo ali pnevmatsko ali pa s pomočjo električnega motorja pri čemer je mogoče njegovo delovanje zasnovati na dva načina.

Ena možnost je senzorsko delovanje motorja, ki določi, da se predal ali npr. drsna vrata na pisarniški omari v določenem položaju ustavijo, druga možnost pa je da koračni motor s pomočjo krmilnika za upravljanje le tega, določajo položaj, kje se drsna vrata morajo ustaviti in kje naj motor začne delovati v obratno smer zato, da se drsna vrata tudi zaprejo.

Moderno pisarniško pohištvo z upravljanjem motorjev ter koračnih krmilnikov sicer pri nas še ni tako zelo sprejeto, saj zraven klasičnega mizarskega in pohištvenega snovanja, zahteva tudi poznavanje mehatronike, poznavanje delovanja upravljanja s krmilniki ter z različnimi motorji za njihovo delovanje.

O krmilnikih koračnih motorjev si lahko več preberete tudi na spletni strani podjetja Polabs, ki prodaja tovrstne krmilnike za koračne motorje.

Nedvomno med moderno pisarniško pohištvo in sodobno opremljenost pisarn, danes sodijo tudi vse bolj priljubljene vgradne omare, o katerih pa smo več pisali na povezavi tukaj.