Vse o elektronskih knjigah (kako deluje e knjiga, kakšni so formati, e-bralnik vs knjiga,…)

Ko ljubitelji literature dandanes iščemo najljubšo knjigo, se namesto da bi obiskali lokalno knjižnico, vedno pogosteje obrnemo na svetovni splet. Zakaj? Zato, ker nam splet ponuja neskončno število plačljivih ali brezplačnih digitalnih vsebin. Tako lahko z nekaj kliki in v nekaj sekundah izvedemo prenos e-knjige na e-bralnik, tablico ali katerokoli drugo računalniško napravo. Kako deluje e knjiga in katere so glavne prednosti pred tiskanimi knjigami, bomo opisali v današnjem članku.

1. Kako deluje e knjiga in kaj to sploh je?

E knjiga je knjiga, izdana v elektronski obliki in jo beremo s pomočjo bralnika, tablice, mobilnega telefona ali katerekoli druge računalniške naprave.
Kako deluje e knjiga

Slika 1: Pogled na to, kako deluje e knjiga, ki smo jo prenesli na e-bralnik Kobo Clara HD.

2. Pridobivanje in delovanje e knjig je enostavno in poteka v naslednjih korakih:

a.) Iskanje najljubše elektronske knjige

Na eni izmed mnogih spletnih knjigarn ali v e knjižnici, najdite najljubšo e knjigo. Seznam knjigarn z e knjigami je neskončen. Seznam največjih svetovnih e knjigarn je možno prebrati tukaj.
Izbira primerne elektronske knjige

Slika 2: Knjige si lahko naročite tudi neposredno iz trgovin, ki so integrirane v bralnike e knjig (npr. Amazon trgovina na Kindle bralnikih).

b.) Izposoja ali plačilo e-knjige

Plačljive e-knjige je potrebno plačati še pred prenosom (bodisi preko PAYPAL ali plačilnimi karticami). Prav tako pa se hitro najde ogromno brezplačnih eknjig. Naj omenimo tudi to, da obstaja možnost brezplačnega prenosa izposojenih e-knjig v naših knjižnicah.

c.) Prenos e knjige na e-bralnik ali tablični računalnik

Knjiga, ki ste jo plačali, se bo po plačilu samodejno prenesla na vašo napravo. Ponavadi se je za prenos knjige, potrebno prijaviti v portal in klikniti prenos. Če elektornska knjiga ni zaščitena, jo lahko kopirate tudi prek USB kabla kopirate na drugo napravo (npr. iz računalnika si kopirate na e-bralnik, ki je boljši od tablice).

d.) Branje knjige v digitalni obliki je efektivno

Ko je želena elektronska knjiga na vaši napravi, lahko začnete z branjem. Branje knjjige v elektronski obliki ponuja izjemno veliko prednosti kot so označevanje besedila, uporaba slovarjev, listanje po kazalu in povezavah in še mnogo več. Več o tem spodaj….
Bralna izkušnja ob dobri e knjigi

Slika 3: Ko si prenesete želeno elektronsko knjigo, se odlična bralna izkušnja ob kavi lahko prične.

3.) Se sprašujete kakšna je razlika med e knjigo in tiskano knjigo?

 • E knjige so običajno cenejše od tiskanih knjig.
 • Spreminjate lahko velikost pisave in razmike med vrsticami, kar pomeni, da ne potrebujete več očal, kot jih zahtevajo tiskane knjige.
 • Ne potrebujete velike ali dodatne knjižne police, kot jo potrebujete pri navadnih knjigah.
 • E knjige lahko kupite ali si jih izposodite preko spleta in to od doma, kar pomeni, da vam ni potrebno hoditi po gradivo v knjigarno ali knjižnico.
 • E knjige lahko berete na različnih napravah (telefonih, e-bralnikih, tablicah), ki so veliko lažje od knjig v fizični obliki.
Branje elektronskih knjig je možno na različnih napravah

Slika 4: Glede na to koliko berete in kakšne so vaše želje ter pričakovanja ob vaše bralne naprave, se morate odločiti za eno bralno napravo. Priporočljivo je branje na elektronskih bralnikih, ki vam prilagodijo svetlobo, da ta ni škodljiva očem

 • Na napravo si lahko naenkrat shranite na tisoče e knjig, tiskanih knjig pa si naenkrat lahko nabavite le v omejeni količini.
 • Elektronske knjige lahko običajno prenesete večkrat brezplačno, saj so shranjene na računu uporabljene spletne trgovine. To je lahko zelo uporabno, če se vam slučajno izbriše katera digitalna knjiga. Če se vam zgodi, da izgubite ali uničite tiskano knjigo, si morate nabaviti novo. Vam je že kaj bolj všeč kako deluje e knjiga?
 • Če v tiskani knjigi ne veste kakšen je pomen prebranih besed, si morate opreti slovar ali pa besedo preskočite. V elektronskih knjigah lahko z enim klikom hitro poiščete prevod in pomen besed.
 • Če berete na e-bralnikih, si lahko s funkcijo iskanja pomagate pri iskanju določenih strani. Pri natisnjenih knjigah, morate listati tako dolgo, dokler ne najdete iskane strani.

4.) Če se odločite za branje knjig v elektronski obliki, boste deležni teh prednosti:

 • Prihranili boste veliko prostora, saj boste imeli številne knjige shranjene na eni napravi.
 • V besedilu boste lahko iskali ključne besede in si ustvarjali beležke ali opombe.
 • Lahko si boste spreminjali velikost pisave in razmike med vrsticami.
 • Če boste brali e knjige v napravah, ki imajo integriran slovar, si boste lahko nerazumljive besede z enim klikom na neznanko, prevajali.
 • Knjigo si boste lahko prenesli na različne naprave, saj so na voljo v različnih formatih.
 • Digitalne knjige si boste lahko izposodili v virtualni knjižnici Cobiss.
E-bralnik ponuja optimalno izkušnjo pri branju e knjig

Slika 5: Da boste videli kako deluje e knjiga v “pravem pomenu”,  izberite elektronski bralnik. Bralnik omogoča, da si knjige v elektronski obliki prilagodite, tako da povečate ali pomanjšate pisavo, delate zapiske in opombe ter uporabljate vgrajene slovarje.

5.) Bralne naprave podpirajo različne formate e-knjig (AZW, EPUB in PDF)?

Formati e knjig so oblike dokumentov, ki so prilagojene za posamične naprave. Primer sta formata AZW in AZW3, ki ju uporabljajo samo Amazonovi Kindle e-bralniki in tablice Amazon Fire. Ostali bralniki pa podpirajo format EPUB, ki je na voljo v številnih različicah ePUB, ePUB3 (vsebuje slike), Kobo KOPUB itd. Go govorimo o formatih, je potrebno omenit še PDF. Gre za format elektronskega dokumenta, ki pa nima oblike “prave e-knjige” je pa zagotovo najpopularnejša oblika zapisov. PDF podpirajo vse naprave in podpira prikaz besedila, slik, grafov, skeniranih dokumentov in še mnogo več. je Slabosti PDF-ov so, da Ima fiksno postavitev vsebine, kar pomeni, da so velikosti pisave, razmik med vrsticami, robovi strani in razporeditve slik, vnaprej določeni in se jih ne da spreminjat.

6.) Zaščitene vs. nezaščitene e-knjige

Bistvena značilnost zaščitenih e-knjig jeda jih ne moremo deliti z drugimi osebami. Knjige kupimo in jih prenesemo samo na “svoje” naprave. Tako lahko recimo eno zaščiteno knjigo formata epub (zaščiti se reče Adobe DRM) prenesemo na največ 3 mobilne naprave in 3 računalnike ,hkrati. Enako velja za knjige Kindle, ki jih ne moremo enostavno deliti in jih pošiljati po e-mailu ipd. Popularnejše knjigarne z eknjigami z zaščito so Barnes&Nobles, Kobo Store, Amazon Kindle in mnoge druge. Na drugi strani so e-knjige brez zaščite. Takšne knjige se enostavno prenašajo kot navadne datoteke in z njimi ni težav. Seznam knjigarn brez DRM zaščite je možno zaslediti tukaj.

7.) Pretvorba formatov e-knjig

Elektronske knjige lahko med seboj pretvarjamo vendra samo če niso zaščitene. Tako lahko knjjigo ki je napisana za Kindle pretvorite v drugi format in obratno. Najboljši program za pretvorbo formatov eknig je Calibre. Več informacij o različnih formatih elektronskih knjig najdete v spodnjem filmčku:
In, kaj menite o našem članku? Veste sedaj vse, kar morate vedeti o tem, kako deluje e knjiga? Upamo, da je tako! Skušali smo vam namreč podati čim več koristnih informacij o tem, kako deluje e knjiga, katere so njene prednosti pred tiskano knjigo in kateri formati digitalnih knjig so na voljo.