Obraba hrbtenice

Obraba hrbtenice je najpogostejša v vratnem in ledvenem delu, saj sta to najbolj gibljiva dela. Bolečine v predelu vratne in križne hrbtenice so zelo pogoste. Obrabi hrbtenice, ko govorimo o obrabi sklepov, pravimo tudi artroza.
V nadaljevanju ste vabljeni, da preberete kako je zgrajena hrbtenica in zakaj se obrabi, kakšne težave povzroča in kaj lahko storite sami. 

Kako je zgrajena hrbtenica?

Da bomo razumeli, kaj je obraba hrbtenice, moramo razumeti zgradbo le – te. Hrbtenica je zgrajena iz 24 vretenc, ki so med seboj povezani z malimi sklepi, vezmi in medvretenčnimi hrustančnimi ploščicami. Hrbtenica je največja zbirka sklepov v našem telesu. Za sklepe pa vemo, da se z leti obrabljajo, obraba pa lahko privede tudi do vnetja.

Zgradba hrbtenice - vretencaHrbtenica je zgrajena iz:

  • sedmih vratnih,
  • dvanajstih prsnih in
  • petih ledvenih vretenc.

Vretenca se med seboj, glede na funkcijo, zelo razlikujejo med seboj.  Na sliki lahko opazimo, da so vratna vretenca zelo narazen, ker vmes poteka
“napeljava” do možganov. Medtem je spodnji del hrbtenice zgrajen čvrsteje, ker mora nositi veliko težo našega telesa.

Vidimo tudi ukrivljenost hrbtenice, v črko S, ki deluje kakor vzmetenje in preprečuje pretirano ali neenakomerno obremenitev medvretenčnih ploščic. Vsak človek ima sicer drugače oblikovano hrbtenico, in ni pravila, katera je pravilnejša od katere.
Razlika je le v tem, ali imamo s hrbtenico težave ali ne. Oblika hrbtenice se izrazi že v prvih letih našega življenja in v obliki ukrivljenosti že marsikatera zasnova lahko pomeni poznejša obolenja.

Kakšno nalogo imajo vretenca?

Naloga vretenc v hrbtenici je  blaženje sunkov in gibljivost. Hkrati pa vretenca zdravemu človeku nudijo veliko gibljivost od glave, trupa in do medenice.
Zgradba in ujemanje vseh vretenc, katerih naloga je opiranje, blaženje sunkov in omogočanje gibanja, je prava mojstrovina.  Za vsako vretence je značilno, da je lahka, a trdna; med seboj niso enaka.

Medvretenčne ploščice

Vretenca so sestavljena in prilegajoča celota, ampak ne ležijo drugo na drugem. Med njimi so dodatni blažilniki, ki jih imenujemo medvretenčne ploščice.
Medvretenčne ploščice so zgrajene iz:

  • jedra ( tekočinsko, mehko in zelo prožno )
  • zunanjega obroča ( več plasti vezivnega tkiva )

Medvretenčne ploščice, s svojo edinstveno strukturo med vretenci, delujejo kot odbojniki ali blažilniki udarcev.

Hrbtne mišice

dajejo hrbtenici nujno oporo. Mišice so zelo pomembne, saj bi brez njih komaj ohranili pokončno hojo in ravnotežje. Brez hrbtnih mišic bi se hrbtenica komaj ohranila v ravnotežju.
Mišice morajo biti prav in pravilno razvite in trenirane na obeh straneh trupa enako. Če so mišice na eni strani bolj razvite ali manj, je drža napačna in hrbtenica napačno obremenjena. Posledica je obraba na eni strani hrbtenice.
Ravno tako pa lahko s pravilno telovadbo oz. vajami za hrbtne mišice omilimo ali celo preprečimo marsikatero težavo v hrbtenici.

Živčevje

oz. hrbtenjača poteka vzdolž hrbtenice. To je del centralnega živčevja in je podaljšek možganov. Hrbtenjača poteka med vretenci po hrbteničnem kanalu.

Vzroki za obrabo hrbtenice

Vzroki za obrabo hrbtenice so zelo povezani s staranjem in življenjskim slogom. Sodobno življenje od nas zahteva vedno večje fizične in psihične napore; ostane nam premalo časa zase, za svoje telo, za zdravo hrbtenico.
Če bolečina v hrbtenici traja le kratek čas, nanjo nismo pozorni in ne pomislimo, da lahko privede do težav. Obraba hrbtenice res ni težava, ki bi nastala čez noč, je stvar degenerativnih procesov. Pa vendar, ko razmislimo o vzrokih,
hitro vidimo, da veliko lahko naredimo tudi sami.
Vzroki za obrabo hrbtenice so:

  • slaba telesna drža
  • nepravilni ponavljajoči gibi
  • slaba telesna aktivnost
  • preveliki športni napori, ki vodijo v športne poškodbe
  • debelost
Poškodba hrbtenice - šport

Pogosti, ponavljajoči gibi in drugi preveliki napori in poškodbe v športu so lahko razlog za kasnejšo obrabo hrbtenice in kronične bolečine.

Kakšne težave povzroča obraba hrbtenice?

Obraba hrbtenice z leti povzroča težave v obliki bolečine in dosti manjše gibljivosti.  Bolečine se oglasijo, ko se medvretenčne ploščice, ki so iz tekočine, začnejo sušiti. Če se pri tem še poškodujejo, je bolečina še večja.
Če medvretenčne ploščice izgubijo prožnost, postane hrbtenica slabše gibljiva. Bolnik se težko prepogne ob hišnih opravilih, bolečine v vratu za računalnikom so neznosne.
Če trpite za bolečinami, ki niso več prehodnega značaja, obiščite zdravnika.

Obraba hrbtenice

Obraba hrbtenice privede do zakostenitve malih sklepov, to imenujemo artroza hrbtenice. Na povezavi preberite več o tej vrsti bolezni in načinu lajšanja težav.

Kaj lahko storite sami?

Za vašo zdravo hrbtenico zagotovo največ lahko storite sami. Bodite ali ostanite športno aktivni, poskrbite za pravilno držo in pravo telesno težo za vas.
Če imate bolečine in ste obiskali zdravnika, vas je napotil na specialistični pregled ali / in slikanje, ki bo razkril vzrok vaših težav. Osebni zdravnik in / ali specialist ( revmatolog, ortoped ) vam lahko napiše tudi fizioterapijo, ki jo obiskujete v zdravstvenem domu ali
napiše predlog komisiji za toplice. Ali na fizioterapiji ali toplicah, pa se srečate z magnetno terapijo, ki je že vrsto let del fizikalne rehabilitacije za obrabo hrbtenice.

Magnetna terapija kot pomoč pri obrabi hrbtenice

Magnetna terapija je izvrstna pomoč pri bolečinah in drugih težavah pri obrabi hrbtenice ( 1 ). Če ste se z njo že srečali, potem veste, da je potrjena metoda, ki jo uporabljajo tudi v zdravstvu.
Magnetoterapija Magus je narejena tako, da jo lahko uporabljate doma. Se pravi, če ste jo imeli na fizioterapiji in bi želeli z njo nadaljevati, zdaj lahko. Magus je v obliki blazine,
povsem enostaven za uporabo in učinkovit.

Če bi želeli izvedeti več o tej vrsti terapije, vas vabim, da preberete o tem kako deluje magnetna terapija.

VIR ( 1 ): clinic study