Naravna kozmetika za lase

Lasje so naš okras in naravna kozmetika za lase je prav gotovo najboljša izbira, da bodo bleščeči in zdravi. Pri negi telesa se vse bolj izogibamo uporabi kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo alkohol in silikon. Prav pri laseh je naravna kozmetika brez alkohola in umetnih dodatkov zelo priporočljiva, saj jih ne poškoduje. Poleg uporabe naravnih zeliščnih šamponov, je zelo pomembno, da lase vsak dan krtačimo s kakovostno krtačo za lase iz naravnih ščetin. Lase pa lahko negujemo tudi z olji, najboljše je kokosovo olje za lase, pogosto pa se uporablja tudi jojobino in avokadovo olje.

Naravna kozmetika za lase

Najboljša naravna kozmetika za lase – kokosovo olje za lase

Kokosovo olje za lase izdelujejo iz palme Cocos mucifera in je idealno za nego suhe kože in poškodovanih lasnih konic. Na tržišču je v ponudbi tudi kokosovo olje brez vonja in kokosovo olje brez okusa, kar nam da vedeti, da so ga v fazi predelave verjetno termično in kemično obdelali. Zato pri nakupu pazite, da ima olje rahel okus po kokosu in na embalaži preverite, da kupujete resnično hladno stisnjeno kokosovo olje. Kvalitetno kokosovo olje je vedno hladno stiskano, ni hidrogenirano in rafinirano in ima certifikat, da je ekološko pridelano. Več o hladno stiskanem kokosovem olju si lahko pogledate na spletni strani www.omega3.si

 

Naravna kozmetika za lase

Naravna kozmetika narejena doma

Za nego poškodovanih las (1), posebej če so brez leska in imajo razcepljene konice, si lahko sami pripravimo dišeči negovalni vosek, ki bo našim lasem povrnil moč in lesk. Pri izdelavi voska nikar ne uporabite poceni kokosovo olje, bolje da si pripravite manjšo količino in uporabite najboljše kokosovo olje.

Negovalni vosek za lase

20 ml kokosovega olja, 20 ml mandljevega olja, 5 gramov čebeljega voska, 5 gramov kakavovega masla in 5 gramov karitejevega masla damo v kozarec in stopimo v vodni kopeli. Ko se zmes nekoliko ohladi, dodamo še 2 kapljici eteričnega olja kanage. Negovalni balzam vtremo po umivanju las v še vlažne konice, najprej pa ga še nekoliko pogrejemo med dlanmi. Voska nam ni potrebno izpirati in ga pri zelo suhih laseh nanašamo vsak dan.

Naravna kozmetika proti izpadanju las

Izpadanje las je lahko zelo nadležno, posebej ko doleti moške v najlepših letih. Naravna kozmetika za moške ponuja veliko pripravkov iz zdravilnih zelišč. Najbolj poznane so izvlečki iz koprive  in šampon z dodatkom tinkture angelike. Iz navadne breze lahko naredimo macerat v šamponu ali lasni vodi, ki pomaga tudi pri srbečem lasišču in prhljaju. Dobra naravna kozmetika proti izpadanju las pa so tudi mnoga hladno stiskana olja, ki so podrobno predstavljena na Omega3.si.

Viri:

Myriam Veit, Zdravilna kozmetika iz narave

Dietmar Aichele, Margot Spohn, Kaj neki tu cveti?