Kakšne so prednosti varčevanja v skladih?

prednosti varčevanja v skladihČe ste se odločili, da boste pričeli varčevati, imate na voljo številne možnosti varčevanja. Finančniki so presodili, da je na dolgi rok, najboljša izbira varčevanje v skladih. Kakšne so prednosti varčevanja v skladih in kako poteka, vam bomo na kratko razložili v današnjem članku.

Kaj so vzajemni skladi in kakšne so prednosti varčevanja v skladih?

Vzajemni sklad je združeno premoženje več lastnikov, ki jih imenujemo vlagatelji. Premoženje v skladu, upravljajo družbe za upravljanje, ki z zbranim premoženjem na kapitalskem trgu kupujejo vrednostne papirje. Lastniki sklada so vlagatelji, ki vanj vlagajo denar in kupujejo enote premoženja sklada.

 

varčevanje s skladih

Varčevanje v skladih je podobno trgovanju z vrednostnimi papirji na borzi, le da pri skladih za naložbe skrbijo finančni strokovnjaki sklada, ki imajo več izkušenj na tem področju. Sklad ima večje premoženje, s katerim lahko vlagateljem z manj premoženja, omogočijo, da z nižjimi stroški razpršijo naložbo in jo s tem tudi zavarujejo.

 

Varčevanje v skladih, je preprosto, saj vlagatelju ni potrebno odpirati trgovalnega računa, kot je potrebno pri trgovanju z delnicami. Izbrati morate samo ustrezen sklad in podpisati pristopno izjavo. Nato na račun sklada nakažete denarna sredstva, za vse ostale postopke poskrbijo upravitelji sklada.

 

Varčevanje v skladih je manj tvegano in nam vzame malo časa

Za naložbe v skladih je dobro poskrbljeno. Za to poskrbijo upravitelji sklada, ki sredstva razpršijo na več strani. Premoženje je razpršeno v različnih vrednostnih papirjih, kar zmanjšuje tveganje. Vlagatelji bi za razpršitev svojih vrednostnih papirjev, potrebovali več sredstev, kot pa če jih zaupajo v sklade.  (a)

 

varčevanje

Varčevanje v skladih je primerno predvsem za ljudi, ki nimajo časa in strokovnega znanja, da bi vlagali v vrednostne papirje na borzi. Izbiro o tem, v katere vrednostne papirje se bo vlagalo, enostavno prepustite ljudem, ki imajo dolgoletne izkušnje z vodenjem sklada.

 

 

Dobra stran varčevanja v skladih, je tudi odlog plačila davka. Davčno obveznost poravnate šele ob izplačilu sredstev iz sklada, medtem ko pri prodaji delnic, davek plačate že ob prodaji. (b)