Kako začeti fotografirati poroke kot fotograf začetnik

Kako začeti fotografirati poroke kot fotograf začetnik

Kako začeti fotografirati poroke je vprašanje, ki sem ga slišal velikokrat. Danes je dosti fotografov in zaradi neurejenosti poklica po uradni poti je lahko praktično vsakdo poročni fotograf. Mene to v resnici ne moti in z veseljem pomagam vsakomur, ki bi mu moje izkušnje olajšale pot v svet poročne fotografije.

Dostikrat sem prejel vprašanje kako začeti fotografirati poroke? Dosti fotografov je reklo tudi družinsko fotografiranje mi je izredno všeč misliš, da bi se lahko ukvarjal tudi s porokami. Moj odgovor je vedno bil, da dokler se še sprašuješ še verjetno nisi pripravljen. Mogoče je prava pot, da najprej začneš asistirati kakšnemu poročnemu fotografu. Tako boš naredil miselni preskok iz fotografiranja družin na malce drugačno poročno fotografijo. Tudi če se zdi podobno je poročna fotografija specifična po dosti plateh. Ena od njih je neprestano hitenje. Druga je konstantno menjavanje lokacij na poročnem dnevu. Še ena posebnost pa je, da poročni fotograf mora biti suveren na skoraj vseh plateh fotografije. Modna, portretna, produktna, dokumentarna, nočna, arhitekturna in še in še. Vse nam mora biti poznano, da bomo lahko zadovoljili želje vsakega para!

Kako-zaceti-fotografirati-poroke (2)

Priprava, priprava in še enkrat priprava je pri poročni fotografiji zelo pomembna

Poročna fotografija nam nudi veliko možnosti kako začeti fotografirati poroke. Nekaj zelo pomembnih točk sem omenil zgoraj. Predvsem pa bi povedal, da ne glede na to za kakšen stil se boste odločili se boste morali dobro pripraviti pred svojo prvo poroko. Dobra priprava je pol dela so me včasih učili. No danes pa bom jaz to učil vas. Čisto zares je skoraj nemogoče dobro fotografirati poroko če se ne boste dobro pripravili. Kako pa se lahko pripravim se sprašujete?

Začnete lahko s spraševanjem ostalih fotografov. Mogoče z obiskom kakšne fotografske delavnice. Mogoče se odločite za mentoriranje 1 na 1 z kakšnim svojim fotografskim idolom.

Če vam nič od priprav v živo ne odgovarja pa imate seveda tudi možnost spletnega izobraževanja. Začnete lahko z iskanjem poročnih fotografov, ki so vam všeč. Potem pregledate njihove socialne medije mogoče ugotovite, da imajo svoj youtube kanal. Mogoče vam bo video vsebino veliko bolj sedla kot pisana beseda.

Ko boste našli fotografije, ki vas navdihujejo jih naštudirajte. Naštudirajte poze, svetlobo in energijo na fotografiji. Potem pa si organizirajte kakšno fotografiranje in poskusite doseči željeni efekt.

Priprava pa ni le fotografiranje. Vprašanje kako začeti fotografirati poroke se postavi veliko preden boste dobili prvo povpraševanje. Priprava obsega celoten poslovni plan. Morate si najti pravo ciljno publiko in ugotoviti kako se jim predstaviti na zanimiv način. Potem si morate pripraviti celoten grafični nastop in ga uskladiti po vseh platformah.

Šele ko boste priprave vzeli resno boste lahko začeli tudi kvalitetno fotografirati!

Kako-zaceti-fotografirati-poroke (1)

Kreativnosti se da tudi priučiti in poročni fotograf lahko razširi svoj obseg znanja

Nekateri so rojeni kreativci in ideje iz njih kar letijo. Spet drugi pa niste najbolj kreativne osebe in se mogoče bojite kako boste tekmovali z ostalimi poročnimi fotografi. No že kar na začetu bi omenil, da ne boste tekmovali z nikomer. Vi imate svoje podjetje, svojo poslovno pot in svoj kreativni stil. 

Če pa idej nimate oziroma mislite, da jih nimate je to samo zato ker ste leni. Mogoče se sliši nesramno ampak verjemite mi, da je vse kar potrebujete le volja. Kreativnost se bo prebudila v vas če se boste prebudili sami. Lahko začnete na spletu in ali kar na IG. Lahko uživate v fotografijah ostalih fotografov. Lahko se obujete in greste v mesto. Že na oglasnih panojih boste dobili kakšno idejo. Še bolje pa je seveda če zavijete v kakšno galerijo kjer boste vsekakor dobili nepredstavljivo širino. Kreativnost nikakor ni ponavljanje dela, ki ste ga videli pri drugih. Kreativnost je polnjenje vašega spomina in širjenje vaših obzorij.

Pravi odnos lahko poročnega fotografa popelje tako daleč kot dobre fotografije

Odnos do vaših poročnih parov je tisto kar vam bo omogočilo, da boste ustvarjali dobre fotografije. Ko se vprašate kako začeti fotografirati poroke se raje najprej vprašajte kako bom pristopil do svojega prvega poročnega para. Pravilen in iskren odnos sta ravno tako pomembna kot dobre poročne fotografije. Poročni par spoznajte še pred poroko. Ugotovite kaj jim je všeč in jim ponudite več tega in manj tistega kar jih ne pritegne. Delajte na tem, da so vaši poročni pari za vas najpomembnejše stranke v vašem življenju. Verjemite mi, da se vam bo to obrestovalo na dolgi rok!

Kako-zaceti-fotografirati-poroke (3)

Komunikacija, komunikacija in še enkrat komunikacija

Za konec pa še ena čisto nič fotografska vrlina, ki je pa zelo pomembna pri vprašanju kako začeti fotografirati poroke. Komunikacija nas lahko reši ali uniči. Če boste vse naredili odlično ampak tega ne boste predstavili paru na način kot se spodobi za poroko boste takoj zgubili nekaj točk. Če se vam slučajno zgodi, da kakšnega roka za oddajo fotografij ne boste ujeli boste to z pravočasno in pravilno komunikacijo brez težav rešili!

Ne čakajte ne odlašajte ne bodite amaterji ampak bodite poslovneži. Zavedati se je treba, da niste samo poročni fotograf ampak vzdržujete celotno podjetje in tega ne smete pozabiti, ko morate opraviti administrativno delo, ki vam ni najbolj pri srcu. Tudi sam se najbolj borim s tem, da se pri administrativnem delu izkažem. Ampak si vedno rečem: škoda je, da vse kar dobro naredim na fotografiranju uničim kasneje v pisarni.

Z mojim dekletom imava še eno podjetje v okviru katerega ustvarjava unikatna otroška oblačila. Če se nastopanja v poslovnem svetu nebi naučil že kot fotograf potem nama pri oblačilcih nebi nikakor uspevalo. To pa zato ker tukaj je še veliko več administrativnega dela če želiva imeti vzdržno klimo v podjetju. Jaz kot fotograf izstavim letno cca 50 računov. Medtem, ko toliko računov za otroška oblačila in dodatke dostikrat izstaviva v enem tednu!