Kaj je in zakaj potrebujemo digitalni pH meter za gojenje konoplje indoor

V današnjem članku, bomo našim bralcem razložili zakaj potrebujejo digitalni pH meter grinšot, za gojenje konoplje indoor. Pri indoor gojenju konoplje ali kake druge rastline, moramo redno gnojiti in zalivati. Ko pa uporabljamo z vodo tudi gnojila, se pH raztopine lahko krepko spremeni. Zato moramo pri vsakem zalivanju preveriti pH, da ni prekisel ali preveč bazičen.

Kaj je digitalni pH meter in kaj je pHdigitalni pH meter

Digitalni pH meter za vodo, je naprava, katera nam pomaga izmeriti aktivnost hidro-genih ionov v vodni raztopini. Sama voda, ima pri 25 °C pH 7, kar imenujemo nevtralni pH. Kar je pod 7 pH se strokovno smatra za kislo in kar je več kot 7 pa bazično ali alkalno.

Različne rastline, potrebujejo različne pH za dobro in zdravo rast. V primeru, da pH ni primeren za rastlino, pride do zaklepanja hranil ali nutrient lockout. To je situacija v kateri se v zemlji sicer nahajajo hranila, a jih rastlina ne more uporabiti.

Predstavljajte si, da nimate dovolj kisline v želodcu in se zato hrana ne more predelat in vi ostanete lačni.(1)

Zakaj potrebujemo digitalni pH meter pri indoor gojenju konoplje

pH lestvicaVzemimo za primer situacijo, da je originalni pH vaše zemlje optimalen za vaše rastline konoplje. Idealni pH za indijsko konopljo je med 5,5 in 6,5. Pri temu pH-jo indijska konoplja uspešno raste in se hrani.

Če pa se pH zviša na 7,5, konoplja ne more absorbirati železa, bakra, cinka, mangana in bora.

Če pa pH pade pod 6 pa konoplja ne more absorbirati makrohranil, kot je fosfor, kalcij in magnezij, saj se le ti začnjeo odlagat kot mineralne soli. Razlog je v temu, da ti elementi izgubijo topnost v vodi in jih zato konoplja ne more absorbirati.

Še večja težava nastane če pH pade med 5 in 3 in imamo v growbox-u temperaturo nad 26 °C. V tem primeru pa se začnejo razvijati glivice, katere napadejo konopljine korenine in je zelo težko rešiti rastlino.

Digitalni pH meter potrebujemo ob vsakem zalivanju in gnojenju konoplje. Gnojila, katera dodamo v vodo, bodo vodi spremenila pH. Ker pa hočemo, da pH zemlje v kateri gojimo konopljo ostane med 5,5 in 6,5 moramo vsakič preveriti pH raztopine.

Za regulacijo pH raztopine lahko uporabimo izdelke pH+ in pH-. Prvi dviguje pH drugi ga pa znižuje. Naše priporočilo je da uporabite ugoden digitalni pH meter Adwa. (2)