Ali je nespečnost duševna bolezen?

Ali je nespečnost duševna bolezen?

V tem prispevku podrobneje govorimo o vprašanju ali je nespečnost duševna bolezen. V njem najdete štiri odgovore na vprašanja, ki si jih postavlja velika večina ljudi, in sicer: ali so motnje spanja duševna bolezen, ali je nespečnost anksiozna motnja, katere težave z duševnim zdravjem povzročajo nespečnost in kaj je tesnoba pred spanjem?

ali je nespečnost duševna bolezen

V prispevku torej preberite…

Ali so motnje spanja duševna bolezen?

Motnje spanja same po sebi niso definirane kot duševna bolezen. Najprej je potrebno razumeti, kaj motnje spanja sploh so. Motnje spanja so vse težave, s katerimi se ljudje srečujejo začenši pri tem, da ne morejo priti do trenutka, ko bi zaspali, pa vse do nespečnosti, ki se lahko razvije v dolgotrajno in kronično. Med motnje spanja torej štejemo vse težave in nevšečnosti, ki so povezane tudi s prebujanjem ponoči (enkratnim ali večkratnim), budnostjo ponoči, ki nam nikakor, pa če se še tako trudimo, ne pusti, da bi ponovno zaspali, prezgodnjim jutranjim prebujanjem in tako naprej. Motnje spanja so torej široka paleta nočnih nevšečnosti, ki povzročajo slabo kvaliteto spanca in posledično slabo počutje, ki je povezano z utrujenostjo, slabim razpoloženjem in nezmožnostjo zbranega in produktivnega delovanja in razmišljanja.

Motnje spanja tako niso duševna bolezen, potrebno pa je vedeti, da so tesno povezane z različnimi napornimi čustvenimi stanji, kot so na primer tesnoba, anksioznost in depresija, za katere je značilno tudi to, da marsikomu povzročajo težave s spanjem, težave z nočnim prebujanjem, nezmožnostjo, da bi ponoči ponovno zaspali, skratka z nespečnostjo. Motnje spanja ali pa nespečnost je torej zelo pogosto simptom nekega drugega psihičnega ali čustvenega stanja ali bolezni.

nespečnost

Slika 1: Nespečnost ni duševna bolezen, je pa značilni simptom raznih psihičnih in čustveni stanj. Vse o nespečnosti najdete na VlastaKuster.si.

Ali je nespečnost anksiozna motnja?

Nespečnost je najpogosteje povezana z nekim čustvenim, psihičnim stanjem ali boleznijo. In anksiozna motnja vsekakor spada v kategorijo specifičnih, kompleksnih čustvenih stanj, katerih simptom je lahko tudi nespečnost, ni pa nujno. Nespečnost je torej lahko simptom anksiozne motnje, lahko pa je tudi simptom kakšne druge motnje ali psihičnega stanja. Nespečnost tako ni anksiozna motnja. Kaj pa pravzaprav je anksiozna motnja in zakaj bi bila oziroma je nespečnost lahko povezana z njo?

Anksiozna motnja je psihična ali duševna motnja, ki je neposredno povezana z občutenjem tesnobnosti, zaskrbljenosti in napetosti. Lahko bi rekli tudi živčne napetosti, saj ljudje, ki trpijo zaradi anksioznih motenj, živijo s pogostim ali stalnim občutenju strahu. Ta strah in napetost lahko ljudem povzroča težave tako preko dneva, kot tudi zvečer, ko napoči čas za spanje, ponoči, ko naj bi mirno spali ali pa jih iz spanja prebuja prezgodaj. Tesnobnost in nelagodno občutenje napetosti in nesproščenosti ljudem lahko povzroča, da ko se odpravijo k počitku, ne uspejo priti do trenutka, ko bi končno zatisnili oko in zaspali. Zelo neprijetna izkušnja, ki jo ljudje lahko doživijo, ko jim že uspe zaspati pa je tudi ta, da jih ponoči iz spanja prebudi panični napad. Četudi jim je uspelo zaspati, je tesnobnost v njih tako močno prisotna, da jih lahko zbudi napad panike, česar se močno prestrašijo.

panični napad

Slika 2: Panični napad se lahko zgodi ljudem, ki trpijo zaradi tesnobe in imajo težave z nespečnostjo.

Katere težave z duševnim zdravjem povzročajo nespečnost?

Nespečnost ni začetek ali prvi razlog na nastanek kakršnih koli težav z duševnim zdravjem. Nespečnost je simptom, ki spremlja določena čustvena stanja, ki posredno vpliva na kvaliteto duševnega zdravja. Nespečnost težave z duševnim zdravjem zagotovo poglablja, saj nezmožnost spanja ali motnje spanja negativno vplivajo na kateregakoli, tudi popolnoma zdravega človeka. Predstavljajte si, da imate za seboj slabo prespano noč s pogostim prebujanjem. Zjutraj se zagotovo ne počutite sveže in ste popolnoma brez pravih moči, da bi zakorakali v dan, ki se pred vami. Če pa pomislimo na človeka, ki trpi za depresijo, ki doživlja občutja žalosti, otožnosti, izgubljenosti, nesmiselnosti lastnega obstoja, pomanjkanja energije, brezvoljnosti, pri katerem na depresijo opozarja tudi simptom nespečnosti, lahko sklenemo, da mu ni lahko. Pomislimo prav tako na človeka, ki se bori z anksioznostjo in mu njegovi strahovi ne pustijo izkoristiti noči za spanje, saj zvečer ali ne more zaspati, se ponoči bodisi prebuja, zjutraj pa je buden že pred klicem budilke. Če pa k temu prištejemo še možnost doživljanja paničnih napadov (bodisi podnevi ali ponoči) in izkušnjo strahu pred tem, da bi doživeli nov panični napad, ljudje ne morejo več »normalno« živeti ne po dnevi, ne ponoči. Največja težava nastane, ko in če se panični napadi razvijejo v panično motnjo, za katero je značilno, da panični napad doživimo večkrat v mesecu.

panična motnja

Slika 3: Panična motnja pogosto ne dopušča več mirnega spanca, kar še dodatno krepi nespečnost.

Kaj je tesnoba pred spanjem?

Tesnobo pred spanjem imenujemo tudi somnifobija, gre pa za tesnobo oziroma strah pred tem, da moramo v posteljo. Težavna je misel na odhod v posteljo. Obstaja veliko različnih fobij, tesnoba pred spanjem pa posameznika navdaja z neprijetnimi občutki, ki jih sproži misel na spanje. Strah ni povezan le s strahom, ki ga ljudje občutijo pred odhodom v posteljo, pač pa s strahom, ki temelji na skrbi, da se jim bo med spanjem kaj zgodilo. Tesnoba pred spanjem v posamezniku sproža različne telesne in duševne simptome.

Med telesne simptome štejemo:

 • stiskanje v prsih
 • pospešeno bitje srca
 • pospešeno dihanje
 • cmok v grlu
 • slabost
 • bolečine v želodcu
 • znojenje,…

Pogosti duševni simptomi pa so:

 • tesnoba
 • strah
 • razdražljivost
 • spremembe razpoloženja,…

Ljudje, ki čutijo tesnobo pred spanjem, se radi izogibajo odhodu v posteljo ali pa z njim odlašajo in zavlačujejo kolikor dolgo le lahko.

Na strah pred spanjem vplivajo stvari, kot so:

 • napad tesnobe med spanjem
 • strah pred ponovnim paničnim napadom
 • posttravmatska stresna motnja
 • strah pred smrtjo.

Vsaka fobija ima, čeprav se ne spomnimo, kdaj točno je nastala, svoj začetek in razlog nastanka. Velika večina fobij pri človeku nastane že v času otroštva in zmotno je prepričanje, da se jih ne da v polnosti odpraviti. Pri odpravljanju fobij, strahov, tesnobe in anksioznosti beležimo izjemne rezultate, ki jih prinaša EFT terapija.

Viri na temo “Ali je nespečnost duševna bolezen”:

1– Sleep and mental health – Health Harvard