Od česa je odvisna cena garažnih vrat? 5 ključnih dejavnikov

Od česa je odvisna cena garažnih vrat? 5 ključnih dejavnikov

Cena za garažna vrata se določi oziroma je odvisna od več stvari. V prvi vrsti sta to tip garažnih vrat in dimenzija, nadalje pa tudi debelina, barva in opcijski elementi, ki jih vsekakor ni malo na voljo. Pri ceni bodo pomembno vlogo odigrali tudi vgrajeni varnostni elementi, kakovost vgradnje ter podporne storitve, kot sta servis in vzdrževanje ter seveda garancija.

Garažna vrata so po vsej verjetnost največja vrata v našem domu, zato so tudi ena izmed dražjih stavbnih elementov. Imajo podobno vlogo kakor vhodna vrata in okna – da ščitijo tisto, kar se nahaja za njimi pred vremenskimi vplivi ter morebitnimi nevarnostmi in nepovabljenimi gosti. Po drugi strani pa garažna vrata povezujejo naš dom z naravo in ga estetsko dovršijo. Preverimo, katerih  stvari vpliva na njihovo končno ceno!

Garazna vrata s cenovno oznako

#1 Tip garažnih vrat

Tip garažnih vrat je eden pomembnejših, ko govorimo o ceni garažnih vrat. V kolikor imamo pri vseh tipih enako velikost, to je recimo 2000 x 2000 mm, potem si garažna vrata po ceni sledijo v naslednjem vrstnem redu: enokrilna garažna vrata, sekcijska garažna vrata, rolo garažna vrata, dvokrilna garažna vrata, sekcijska garažna vrata z osebnim prehodom, stranska sekcijska garažna vrata.

Izmed vseh omenjenih sta najbolj prodajana sekcijska in rolo garaža vrata, ki ponujata tudi najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Seveda pa je tip garažnih vrat potrebno izbrati glede na potrebe in zahteve, ki jih imamo.

Dva razlicna tipa garaznih vrat

#2 Barva garažnih vrat

Barva garažnih vrat je nekaj, o čemer razmišljamo še preden smo se odločili za tip garažnih vrat. V primeru, da se odločimo za eno izmed osnovnih barv, ki so brezplačne, bo le-ta nižja. Med osnovne barve spadajo bela, srebrna, rjava in antracit, pri Excellence liniji pa dodatno še zlati in temni hrast. Vse ostale barve so na voljo proti doplačilu.

Zenska v rokah drzi barvno paleto in se odloca za barvo garaznih vrat

#3 Dimenzija in debelina garažnih vrat

Velikost garažnih vrat je pomemben faktor, ko govorimo o njihovi ceni. Dejstvo je, da so večja garažna vrata dražja, prav tako so dražja, v kolikor dimenzija ni standardna, ampak posebej prilagojena oziroma izven serijska. Je pa pri dimenziji potrebno upoštevati tudi nekatere omejitve.

Rolo garažna vrata na primer so lahko maksimalne širine 5 m, višine 4,5 metra in površine 16 m2. Mogoča so sicer tudi večja, ampak takrat že govorimo o industrijskih vratih. Na ceno garažnih vrat ima vpliv tudi debelina lamel. Rolo garažna vrata imajo na izbiro tri tipe, in sicer standard (19 mm), Premium (19 mm) ter Thermo (25 mm). Debelejša kot so, boljšo izolativnost imajo, prav tako pa imajo tudi višjo ceno.

Nacrt garaznih vrat na listu papirja

#4 Dodatni elementi

Vsaka garažna vrata so popolnoma prilagojena naših potrebam, zahtevam in željam. Da bi bila res takšna, kot želimo, lahko izbiramo tudi med številnimi dodatnimi opcijskimi elementi, ki pa so na voljo proti doplačilu. Opcijski elementi lahko ceno naših garažnih vrat precej dvignejo, a jih obenem naredijo še bolj uporabne in točno takšne, kot jih potrebujemo.

Na voljo so: zračniki, svetlobni elementi, loputa za prehod hišnih ljubljenčkov, stikalo na ključ, kodno brezžično tipkalo, čitalec prstnih odtisov, fotocelice, dodatni daljinec, solarni moduli, talna tačka, samozapiralo, WI-Fi modul, osebni prehod, ki ne samo da omogoča nemoteno prehajanje oseb, ampak prispeva tudi k zmanjšanju energetskih izgub. Seznam je še precej daljši in je deloma odvisen tudi od tipa garažnih vrat.

Daljinski upravljalnik garaznih vrat

#5 Varnost

Garažna vrata večine ponudnikov so preizkušena in certificirana v skladu z visokimi varnostnimi zahtevami evropskega standarda EN13241-1. Standardno so lahko opremljena z optosenzorjem, ki ob naletu na oviro avtomatsko začne dvigati vrata, ali pa s fotocelicami, ki poskrbijo za avtomatično zaznavanje ovire in povraten ukaz v primeru, da vrata naletijo na oviro. Odvisno od tipa vrat, je za doplačilo na voljo tudi izboljšana protivlomna zaščita.

Kakšna bo cena novih garažnih vrat, lahko ugotovimo z enim klikom, in sicer z izpolnitvijo preprostega konfiguratorja. Ne pozabimo – kakovost pred ceno!