Vse o alergijah – najmanj ena zanimivost o alergijah vas bo presenetila

Krepko smo že zakorakali v čas, ko so na pohodu pomladne alergije. A te niso edine, ki nas lahko doletijo. Preverite zanimiva dejstva o najpogostejših alergenih – kakšna zanimivost o alergijah vas bo gotovo presenetila.

1.zanimivost o alergijah
Alergijska reakcija se pojavi, ko se imunski sistem telesa po nepotrebnem odzove na nekatere dražilce v okolju in sproži simptome, ki so lahko blagi ali celo smrtonosni.

2. zanimivost o alergijah
Če smo večkrat redno izpostavljeni lateksu iz naravnega kavčuka, ki se pogosto uporablja v zdravstvu in industriji izdelkov za dojenčke, lahko to povzroči pojav novih alergij.

3. zanimivost o alergijah
Če imamo alergijo na določeno vrsto hrane, se zelo redko zgodi, da bi bili alergični še na kakšno drugo vrsto hrane.

4. zanimivost o alergijah
Marsikdo alergijo zamenja za intoleranco na določeno vrsto živil. Intoleranca na določeno živilo je posledica določene motnje in jo je zato mogoče pozdraviti, če se reši vzrok za pojav te intolerance, kar pa pri alergiji ni mogoče.

5. zanimivost o alergijah
Čeprav alergijski rinitis pogosto imenujemo “seneni nahod”, večina ljudi, ki jih muči ta neprijetna pomladna alergija, na seno ni alergična, defitivno pa je nahod eden od simptomov, ki ga pogosto doživljajo.

6. zanimivost o alergijah
Seneni nahod se lahko pojavi sezonsko ali pa traja vse leto. Sezonsko obliko običajno povzročajo plesni ali cvetni prah, ki se spomladi, poleti ali jeseni prenašajo po zraku. Celoletne alergije so lahko posledica izpostavljenosti prahu ali dlaki hišnih ljubljenčkov.

7. zanimivost o alergijah.
Simptomi, podobni senenemu nahodu, niso vedno znak alergije. Nekatere doletijo podobni simptomi, kadar so izpostavljeni določenim dražilcem, kot so cigaretni dim, parfumi ali čistila. Pogosto pa je marsikdo v dvomih tudi, ali ga muči alergija ali prehlad. V tem primeru je pametno biti pozoren še na druge simptome.

zanimivost o alergijah je tudi, da zelo pomagajo kapljice

8. zanimivost o alergijah.
Pri očesnih alergijah so prva pomoč vedno kapljice za oči. Zdravniki priporočajo umetne solze za izpiranje alergenov in antihistaminske kapljice za blaženje srbenja oči, rdečine in zatekanja.

9. zanimivost o alergijah.
Kožni vbodni testi so testi za dokazovanje alergične reakcije na določen alergen. Alergen vnesemo na majhno področje v kožo, ki v primeru alergije na mestu vboda postane rdeča ali se razvije izpuščaj.

10. zanimivost o alergijah.
Piki ali ugrizi naslednjih žuželk lahko povzročijo alergične reakcije pri ljudeh: čebel, sršenov, os in rdečih ognjenih mravelj.

11. zanimivost o alergijah.
Anafilaktični šok je nujno, življenje ogrožajoče stanje, ki se najpogosteje pojavi po pikih žuželk ali zaužitju določene hrane. Ob tem pride do povečane prepustnosti kapilar, kar povzroči otekanje sluznic in krčenje gladkih mišic. Gre za hudo alergijsko reakcijo, ki prizadene celoten organizem, razvije se alergijski šok z nenadnim padcem krvnega tlaka, hkrati pa se zožijo dihalne poti.

12. zanimivost o alergijah.
V ZDA vsako leto zaradi anafilaktičnega šoka na pik žuželke umre približno 100 ljudi.

13. zanimivost o alergijah.
Če ste že doživeli alergijsko reakcijo na pik žuželke, obstaja 60-odstotno verjetnost, da boste imeli enako ali celo še hujšo reakcijo, če vas žuželka znova piči.

14. zanimivost o alergijah
Specifična imunoterapija s strupi žuželk je način zdravljenja alergije, kjer s ponavljajočim se vnosom alergena v telo poskušajo zmanjšati imunsko in klinično odzivnost organizma na alergen (strup žuželke), kar pomeni, da ob ponovnem piku ne bi prišlo do alergijske reakcije.

15. zanimivost o alergijah
Podatki študije o pogostosti alergije pri otrocih v 10 evropskih državah, v katero je bila vključena tudi Slovenija, so pokazali, da ima alergijo 4,7 % otrok, prevalenca v 3. letu starosti je 7,2 %, najpogostejše pa so alergije na mleko (38,5 %) in jajce (19 %), več alergij je na sadje (29,5 %) kot zelenjavo (13,5 %).

zanimivost o alergijah je tudi, da ljudje na gluten niso alergični, gre za preobčutljivost

16. zanimivost o alergijah
Prehrana brez glutena postaja čedalje bolj priljubljena, vendar alergija na gluten v bistvu ne obstaja. Ljudje se odpovedujejo glutenu zaradi alergije na pšenico, celiakije ali preobčutljivosti na gluten.

17. zanimivost o alergijah.
Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. Gluten lahko povzroči okvaro sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji hrane. Bolniki imajo zaradi tega prebavne motnje, velikokrat pa pride tudi do pomanjkanja osnovnih sestavin hrane, kot tudi do pomanjkanja mineralov in vitaminov.

18. zanimivost o alergijah.
Lahko se zgodi, da na vsem lepem brez predhodnih težav nenadoma razvijete alergijo na hrano, ki ste jo prej redno brez težav jedli.

19. zanimivost o alergijah.
Čeprav se alergije pogosto dedne, je nemogoče napovedati, ali bo starš svojo alergijo prenesel na svoje otroke.

20. zanimivost o alergijah.
Naslednja živila povzročijo približno 90 % vseh alergij na hrano: jajca, mleko, arašidi, ribe, školjke, pšenica ali sojo.

21. zanimivost o alergijah.
Simptomi večine alergij na hrano se običajno pokažejo v nekaj minutah do dveh urah po zaužitju hrane.

22. zanimivost o alergijah.
Otroci z alergijo na mleko ali jajca lahko to prerastejo, ko odrastejo, vendar se to redko zgodi pri alergijah na stročnice ali oreščke.

zanimivost o alergiji: alergija se pri otrocih pogosto kaže na koži

23. zanimivost o alergijah.
Otroci z alergijami na hrano so najpogosteje alergični na mleko, jajca ali arašide; odrasli pa na cvetni prah, sadje in zelenjavo, ribe, školjke ter oreščke.

24. zanimivost o alergijah.
Nekateri ljudje imajo simptome alergije že ob vstopu v restavracijo, ki streže hrano, na katero so alergični.

25. zanimivost o alergijah.
Nikelj in kobalt sta najpogostejša alergena med kovinami, le redko pa alergijske reakcije povzročajo baker, zlato, platina, srebro in nerjavno jeklo.

26. zanimivost o alergijah.
Kdor ima močno alergijo na kovine, mu lahko alergijsko reakcijo sproži že prijemanje kovancev ali dotik kovinskega gumba.

27. zanimivost o alergijah.
Šesti najpogostejši vzrok kroničnih bolezni v ZDA so alergije.

28. zanimivost o alergijah.
Eno najpogostejših zdravstvenih stanj, zaradi katerih se zdravijo otroci v ZDA, so tista, povezana z alergijami.

29. zanimivost o alergijah.
Približno deset odstotkov prebivalstva je alergičnih na penicilin, ki je najpogosteje uporabljen antibiotik.

30. zanimivost o alergijah.
Alergija na alkohol je izjemno redko stanje, pri katerem lahko tudi majhna količina alkohola povzroči koprivnico, otekanje obraza in grla, bruhanje, izgubo zavesti in anafilaksijo.

31. zanimivost o alergijah.
Čeprav je izjemno redka, dejansko obstaja tudi alergija na telesni napor. Ljudje z alergijo na fizični napor lahko izvajajo le zelo nenaporne vaje pod zdravniškim nadzorom.

32. zanimivost o alergijah.
Živali, ki najpogosteje povzročijo alergijsko reakcijo pri ljudeh, so psi, mačke, morski prašički, konji in ptice.

zanimivost o alergiji: veliko ljudi je alergičnih na mačke

33. zanimivost o alergijah.
Alergija na sonce se običajno razvije šele po starosti približno 35 let.

34. zanimivost o alergijah.
Obstaja tudi alergija na spermo. Čeprav je najpogostejša pri ženskah, lahko doleti tudi moške.

Preberite še: Suhe oči – tegoba sodobnega časa

Povzeto po spletni strani factretriever.com.