Tinktura iz ginsenga in jagod godži

Kitajci so krepčilni učinek ginsenga odkrili že pred tisočletji. Gomoljasta korenina trajnice ginsenga spominja na človeško telo, v kitajskem jeziku pomeni ginseng človeška korenina. Korenine šest do sedem let starih korenin nabirajo jeseni, posušen ginseng je bele barve, poparjen pa rdeče. Ginseng je lahko različne kakovosti, cena je odvisna od vsebnosti učinkovin v koreninah. Ginseng pogosto mešajo in včasih tudi obarvajo z različnimi kemičnimi snovmi.

Vir poživljajočih lastnosti rastline so terpeni, imenovani ginsenosidi, ameriški ginseng vsebuje največ ginsenosida Rb1.

Botanično ime ginsenga Panax izvira iz grške besede pancea, ki v dobesednem prevodu pomeni “zdravi vse”. Dejansko so korenino ginsenga dolgo časa uporabljali kot vsestransko čudežno zdravilo. Slovi kot sredstvo za krepitev življenjske sile in telesne moči, pogosto ga uporabljajo kot poživilo. Ginseng je tudi anabolik in spodbuja sintezo beljakovin.

ginseng tinktura jagode godži

Tinktura iz ginsenga in jagod godži

Ta tinktura okrepi naravno obrambo telesa, izboljša zbranost, telesno vzdržljivost in dobro počutje. To doseže s povečanjem energije v telesu, predvsem s spodbujanjem jeter, živčnega, hormonskega in imunskega sistema. Če nimamo na voljo svežih vršičkov ovsa, lahko uporabimo suh oves ali ovsene kosmiče.

Sestavine:

  • 25 gramov jagod godži
  • 25 gramov korenine ginsenga
  • 25 gramov ovsenih vršičkov ali ovsenih kosmičev
  • 20 jagod kitajske šisandre
  • 5 gramov korenine sladkega korena
  • 400 ml kakovostne vodke

Priprava tinkture:

Vsa zelišča na drobno nasekljamo, toda nikar jih ne zdrobimo v prah. Vse sestavine, razen vodke, damo v velik kozarec s pokrovom. natočimo še vodko, tesno privijemo pokrov in kozarec nekajkrat potresemo.

Kozarec označimo z nalepko z navedenimi sestavinami in datumom priprave. Postavimo ga na temno mesto in ga naslednje tri tedne potresemo vsaj enkrat.

Vsebino kozarca precedimo skozi muslin v merilni vrč in nato tinkturo prelijemo v ustrezno veliko sterilizirano temno steklenico, ki jo močno zatesnimo.

Označimo jo z nalepko s sestavinami in datumom začetka priprave. Najprej jemljemo nekaj kapljic na dan in postopoma povečamo odmerek do ene žličke 2 do 3 krat na dan. Tinkturo porabimo v šestih mesecih.

Vir: Susan Curtis in Louise Green, Zelišča za telo in dušo

Don Colber, Sedem stebrov zdravja

Ključne besede: ginseng tinktura jagode godži