Stresna kritina, kakšno poznamo in kako jo delimo

V spodnjem zapisu, ki bo malce krajši, bomo na kratko zapisali nekaj na tole temo – Stresna kritina, kakšno poznamo in kako jo delimo.

 

Stresna kritina, kakšno poznamo in  kako jo delimo – uvod

Pločevinastne strešne kritine, ki so danes najbolj poznane, cenovno pa tudi najbolj sprejemljive, si izdelane s pomočjo CNC strojev, ki izdelujejo t.i. trapezne kritine, hkrati pa cnc stroji in orodja omogočajo rezkanje pločevine, upogibanje, rezanje in vso natančno obdelavo pločevin. Pločevinasta kritina je s pomočjo CNC strojev danes lahko v obliki strešnika, še najpogosteje pa se kritine iz pločevine uporabljajo kot kritine za nadstreške in vsepovsod, kjer so potrebne predvsem lahke strešne kritine.

Stresna kritina je zagotovo poleg konstrukcije najpomembnejši sestavni del vsake strehe. Zato je zelo pomembno, da izberemo pravo za našo streho.

Kakšno stresno kritino bomo izbrali za svojo streho, pa je odvisno od precej dejavnikov.  Prvič, od lokacije objekta,  drugič od arhitekturnih značilnosti kraja, kjer se objekt nahaja. Seveda moramo vedeti tudi kakšni so vremenski, oziroma podnebni pogoji v kraju kjer je objekt postavljen. Zelo pomemben je tudi sam namen objekta, ali gre za enodružinsko hišo, ali za gospodarski objekt, za pomožen objekt in tako dalje.

Odločiti se moramo tudi, kakšno barvo kritine bi radi imeli in, da bo prava kritina dolga leta odporna na razne negativne učinke.

Tako kot povsod, je pomembna tudi cena in kasnejši stroški povezani s kritino.

 

Stresna kritina, kakšno poznamo in kako jo delimo

Poznamo več vrst stresnih kritin. Med stresnimi kritinami, ki se v zadnjem času močno vzpenjajo je kovinska kritina, oziroma pločevinasta streha.

Vse bolj moderna, pa postaja tudi zelena streha, ki je značilna predvsem za ravne strehe.

Ker se stari časi vračajo na plano in so stvari iz preteklosti zelo moderne, lahko opazimo, da so se razširile tudi kritine iz slame. Verjetno imajo bolj estetsko funkcijo in niso namenjene stanovanjskim objektom.

Sicer pa poznamo opečno kritino, betonske strešnike, naravni kamen, skodle, deske, strešna lepenka, steklo in plastične mase.

Stresna kritina, kakšno poznamo in kako jo delimo

 

Kovinska stresna kritina

Za izdelavo le te,  se največ uporabljajo predvsem aluminij, cink in pocinkana pločevina. Primerne so za širok razpon naklonov streh od 8 pa vse do 90 stopinjske naklone in so na voljo v različnih barvah in oblikah in dimenzijah. Predvsem jih najdemo v obliki strešnika ali pa v obliki trapeza- trapezna kovinska kritina. Je zelo lahka, ognjevarna, odporna na UV žarke in potrese.

 

Oznake besedila: Stresna kritina, kakšno poznamo in  kako jo delimo