RESNICA O TOPILCIH TELESNE MAŠČOBE

Spodaj je napisana resnica o topilcih telesne maščobe.

resnica o topilcih telesne maščobe‘Topljenje maščob’ je najpomembnejša fraza v tem času na področju hujšanja. Tablete, diete in telesna vadba so glavne sestavine, ki imajo sposobnost pokuriti odvečno maščobo v telesu. S tem pa se ustvarja veliko nejasnosti in zmede, kateri je najboljši način za izgubo odvečne teže. Spoznajte kako in kdaj telesna maščoba izgoreva in kako se vključuje v enačbo o izgubljanju odvečne teže.

Želja po najboljšem načinu ‘kurjenja’ maščob, je zmedla že prenekaterega dobronamernega ljubitelja rekreacije. Za lažje vijuganje skozi zmedo, si oglejmo, kako se neželjena maščoba v telesu zares izgublja.

Resnica o topilcih telesne maščobe

Energija, ki jo telo potrebuje za normalno delovanje, prihaja od dveh primarnih virov: zalog ogljikovih hidratov, imenovanih glikogen, ki so v mišicah in jetrih; in iz maščobnih zalog v vašem telesu. Proteini niso glavni vir energije med telesno vadbo. Intenzivnost treninga in vaša stopnja kondicije določita, koliko kalorij boste pokurili med vadbo in tudi iz katerega vira bo telo črpalo potrebno energijo (ogljikovi hidrati ali maščobe). Med lahko vadbo, kot je na primer hoja, vaše mišice primarno uporabljajo maščobo kot vir energije. Med zmerno vadbo, kot na primer jogging, maščoba dobavlja samo še 50-60 odstotkov telesnega goriva. Med visoko intenzivno športno aktivnostjo, kot je na primer šprint, pa so primarni vir predvsem zaloge glikogena oziroma ogljikovih hidratov.

Kvaliteta manj intenzivne vadbe

Manj intenzivna vadba je dobila sloves kot vadba za ‘kurjenje’ maščob. Ali to pomeni, da si za izgubo več odvečnih maščob raje izberite hojo namesto jogginga? Zaupal vam bom, da če nekaj zveni predobro, to najbrž tudi je. Čeprav se med hojo in drugo nizko aktivno vadbo procentualno porablja večji odstotek maščob za energijo, jih na koncu porabite veliko manj, kot med srednje in visoko aktivno. Preglejte številke: – med 30 minutno hojo boste porabili 100 kalorij, večinoma vso iz maščob; med 30 minutnim joggingom, boste pokurlil 300 kalorij, od tega iz maščobnih zalog 50-60%, kar je vseeno 150-180 kalorij. Višje aktivna vadba na koncu vendarle pokuri več kalorij iz maščob!

Vloga lastne telesne forme

Stopnja vaše kondicije prav tako igra pomembno vlogo v tej enačbi. Kadar se boste zares držali vadbenega programa, bo postalo tudi vaše telo bolj učinkovito in bo pokurilo večji odstotek kalorij iz maščob, pri katerikoli intenzivnosti. To bo ohranilo vaše rezerve glikogena, da se ne bodo prehitro izpraznile in vam omogočale udobno vadbo v vedno daljših časovnih terminih in s tem posredno še povečalo kurjenje kalorij. Vaše mišice in jetra lahko shranijo samo toliko glikogena, kot ga potrebuje telo za 1 do 2 ure stalne vadbe.

Vadba vam mora biti všeč!

Nazadnje bi rad poudaril, da ‘kurjenje’ maščob ni sinonimno z izgubo telesne teže. Za porabo maščobnih zalog v telesu je potrebno ustvariti dnevno pomanjkanje kalorij v telesu. Če boste na koncu dneva pojedli manj kalorij, kot jih telo potrebuje, boste posegli po vaših maščobnih zalogah in ‘kurili’ maščobo za energijo. Pri tem pa vam bo pomagala katerakoli oblika vadbe! Ni tako pomembno za katero obliko vadbe se boste odločili, pomembno je, da bo to nekaj, kar boste radi opravljali. Samo tako bo ta oblika vadbe ostala z vami tudi v prihodnje.

Ključne oznake: resnica o topilcih telesne maščobe

Več informacij: Omega3.si prehranska dopolnila