Pekoče oči in glavobol: kako se rešiti težav in zaživeti bolje?

Če ste že kdaj imeli suhe in pekoče oči, potem veste, kako neprijetni so lahko simptomi. Občutek v očesu je na trenutke nevzdržen, morda se vam celo zdi, da je v njih tujek. Nemalokat morda opazite, da imate hkrati glavobol in suhe oči. Pekoče oči in glavobol prizadenejo številne ljudi in morda ste celo pomislili, da sta ti dve težavi povezani. In morda imate celo prav. Berite dalje za podrobnosti in rešitve, kako se znebiti neprijetno pekočih oči.

pekoče oči in glavobol pri mladi ženski v postelji

Kako bi lahko bila povezana pekoče oči in glavobol

Za pojav bolezni suhih oči obstajajo številni razlogi. Lahko bi jih pripisali starajoči družbi, saj z leti mehanizem izločanja solz oslabi. Precej je za porast bolezni kriv tudi sodoben način življenja: veliko časa preživimo za različnimi zasloni in predolgo nosimo kontaktne leče. Morda včasih pozabimo na ustrezno hidracijo, lahko pa da uživamo tudi določena zdravila, ki vplivajo na pojav suhih oči. Na pojav suhih oči lahko vplivajo tudi hormonske spremembe ali laserske operacije oči.

Če se vam zdi, da ob glavobolih pogosto čutite tudi težave z očmi, niste edini. Tudi strokovnjaki vse pogosteje ugotavljajo, da sta težavi povezani. Tole pravijo raziskave:

 • Pri ljudeh, ki jih redno mučijo glavoboli, obstaja 20 % večja možnost, da se bo pri njih pojavila bolezen suhih oči.
 • Če ima nekdo suhe oči, lahko to vpliva na dolžino in resnost simptomov glavobola. Glavoboli so v tem primeru daljši in hujši.
 • Pri ljudeh, ki so nagnjeni k glavobolom, lahko te sprožijo spremembe v očeh, tudi simptomi bolezni suhega očesa.
 • Glavobol in pekoče oči imajo kar nekaj skupnih simptomov, npr. občutljivost na svetlobo, bolečine v očeh in otekanje.pekoče oči in glavobol pri moškem

Možni vzroki za vez med glavoboli in suhimi očmi

Več študij je odkrilo stik med boleznijo suhega očesa in glavoboli, vendar ni jasen način, kako so pekoče oči in glavobol povezani. Morda eno stanje povzroči drugega ali samo sproži določene simptome. Potrebnih bo še več raziskav, da bi prišlo do dna temu, kakšna je soodvisnost med obema težavama.

Kapljice za oči kot prva pomoč proti suhim očem

Za suhe oči so na voljo številne oblike zdravljenja. Kot prvo pomoč lahko najprej preizkusite uporabo kapljic za oči. Ponudba na trgu je bogata, zato je treba najprej ugotoviti, katere kapljice bi bile za vas najustreznejše.

Če so vaše oči suhe, ker v solznem filmu ni dovolj vodnega sloja, potem potrebujete umetne solze oziroma kapljice za oči s poudarjeno to sestavino. Če pa imate težavo s prehitrim izhlapevanjem solznega filma z očesne površine, vam najverjetneje manjka lipidni sloj solznega filma, kar bo s pregledom ugotovil zdravnik.

pekoče oči in glavobol je mogoče lajšati s kapljicami za oči

Najpomembnejše je, da za zdravljenje izberete kapljice, ki ne vsebujejo konzervansov. Konzervansi so se dolga leta dodajali kapljicam za oči, da bi se zagotovila sterilnost in s tem varnost uporabe. A konzervansi imajo lahko škodljiv učinek na očesno površino, saj lahko dolgotrajna uporaba celo povzroči poškodbe očesne površine, ki lahko prodre celo do mrežnice ali leče.

Vse več je kapljic na tržišču, ki za sterilnost ne uporabljajo konzervansov, pač pa posebne plastenke, ki s filtri omogočijo sterilnost vsebine. Take so tudi kapljice Thealoz Duo, ki se nahajajo v posebni plastenki z imenom ABAK. Ta z membranskim filtrom poskrbi, da se vsebina ne kontaminira.

Tudi sicer so učinkovine v kapljicah Thealoz Duo izjemno kakovostne. Gre za kombinacijo hialuronske kisline in trehaloze, ki imata obe izjemne vlažilne lastnosti in hkrati tudi negujeta očesno površino. Thealoz Duo kapljice so hipotonične in tako še dodatno ugodno delujejo na vlažnost vaših oči.

Thealoz Duo kapljice delujejo v vseh točkah začaranega kroga suhega očesa:

 • Zmanjšajo izhlapevanje solznega filma in stabilizirajo solzni film,
 • vzpostavijo osmotsko ravnovesje solz in celic,
 • obnavljajo in zaščitijo celice na očesni površini pred poškodbami,
 • zaščitijo celice na očesni površini pred izsušitvijo, ki lahko vodi v propad celic,
 • zmanjšujejo vnetne procese na očesni površini.

pekoče oči in glavobol blažijo Thealoz Duo kapljice za očiKaj še lahko storite v boju proti suhim očem?

Sledi še nekaj predlogov, kako izboljšati počutje in zmanjšati simptome zaradi bolezni suhih oči:

 • redna in temeljita higiena vek
 • prehranski dodatki, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline
 • masaža vek
 • čepki
 • posebne toplotne terapije z laserjem

Kako preprečiti pojav suhih oči?

Če so pri vas pekoče oči in glavobol pojavljajo v povezavi, si lahko pomagate s preventivnimi ukrepi, da bi preprečili izsuševanje očesne površine. Izogibajte se naslednjemu:

 • prostorom z nizko vlago
 • onesnaženemu zraku
 • močni svetlobi
 • pretiranemu izpostavljanju najrazličnejšim zaslonom