Nasveti za namakanje rastlinjakov

Spodaj smo pripravili nasvete za vse, ki se zanimate predvsem za namakanje rastlinjakov in rastlin v njih.

Za razumevanje ustreznosti pravilnega namakanja rastlinjaka, je dobro natančno vedeti, kaj rastlinjak naprej sploh je in kaj uvrščamo med rastlinjake.

namakanje rastlinjakov

Rastlinjak je edinstveno nadzorovano okolje, ki vrtnarju omogoča, da izvaja nekaj nadzora nad naravo, v kateri so rastline. To daje vsakemu vrtnarju daljšo rastno sezono, omogoča gojenje zunanjih površin, ščiti začetek rastja in novo razmnožene rastline ter na splošno ustvarja idealno rastno območje za rastlinsko življenje.

Sistemi za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov so pomemben del oblikovanja tega končnega rastočega podnebja.

Voda za rastlinjake se lahko profesionalno napolni ali dovede skozi cev ali namakalni kapljični sistem.

Ne glede na metodo, ki jo uporabljate pri vašem pristopu, je oblikovanje časovnega razporeda, količin pretoka, območij in vrste dostave vode, del svežega namakanja v rastlinjakih.

namakanje rastlin

Če dotakate vodo v več rastlinjakov, morajo vsi vaši sistemi, t.i. “gostitelji” potrebovati vodo.

Sistemi za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov so lahko izpopolnjeni in vgrajeni ali so samo preprosta cev in specifična škropilnica.

Vsrkavanje vode v strukturo namakalnega sistema in napajanje z vodo je sicer enostavno, vendar, če ni avtomatizirano, je lahko tudi naporno.

Preprosta metoda za uporabo avtomatiziranega namakalnega sistema, so kapilarne preproge.
Te preprosto podstavite pod lonce in stanovanja. Njihova funkcija je, da počasi izlivajo vodo, ko se kapljice iz lukenj posode vzamejo do korenin rastline. To se imenuje pod-namakanje in zmanjšuje izhlapevanje ter prepreči prekomerno vodo, kar lahko spodbudi rote in glivične bolezni.

Presežne vode se zbirajo s plastičnimi oblogami ali poplavnim dnom, ki usmerja vodo nazaj v sistem, da se ponovno uporabi za zalivanje toplogrednih rastlin v drugih kapljicah.

Upoštevajte, da ni nujno, da vse naprave potrebujejo enako količino ali pogostost vode. Stanje s preveč ali premalo vode lahko povzroči težave z zdravjem rastlin.

Da bi to preprečili, namestite preprost sistem kapljanja, ki ga lahko uporabite za usmerjanje večjih ali manjših tokov vode neposredno v lonce ali stanovanja.

To vrsto vode lahko regulirate za rastlinjake s časovnikom in merilnikom pretoka.

Sistemi se začnejo z osnovno črto in nato s perifernimi napajalnimi črtami. Iz vsake dovodne linije poteka mikro cevje naravnost v rastlino v koreninski črti zemlje. Po potrebi lahko dodate ali odštevate mikro cevje in uporabite kapalne ali razpršilne glave, ki so potrebne za količino vode, ki jo potrebuje posamezna rastlina.

To je poceni in enostaven sistem za vzdrževanje rastlin v rastlinjakih.

Nasveti za namakanje rastlinjakov

Tudi če imate samo najbolj osnovni namakalni sistem, vzemite nekaj nasvetov o toplogrednih vodah iz profesionalcev za učinkovitejšo strukturo zemlje v rastlinjaku.

Skupinske rastline z enako vodo potrebujejo skupno namakanje.

Uporabite 10% do 15% več vode, kot je lahko v zbiralniku in uporabite zbirno prevleko za odvečen odtok. Razen, če imate rastlinjak poln istih poljščin, ne uporabljajte prekomerno vode. To je potratno in neuporabno za široko paleto rastlin z različnimi potrebami po vodi.

Namestite zbiralni rezervoar za reciklirano vodo. Da bi zmanjšali svoj račun za vodo, uporabite kapljične sisteme za rastlinjake, ki so povezani z dežnim sodom ali naravnim ribnikom. Sistemi za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov lahko trajajo nekaj časa, da se ustalijo v rutinsko zalivanje rastlinjaka.

Ko imate potrebe za vsako vrsto rastline poskrbljene, se lahko konservativno ukvarjate s prekomerno vlago, kjer določite trajanje in pogostost namakanja. Dostava vode lahko postane običajna preko časovnika ali druge preproste naprave za spremljanje. Celoten postopek bo zmanjšal potrebo po vleki vode in namakanja, ki je lahko dolgotrajen in naporen.

Dodatne napotke za namakanje in še bolj podrobni nasveti za namakanje rastlinjakov, so predstavljeni na spletni strani Hortikultura Lešnik.

Zanimalo vas bot tudi: postopek za sejanje trave