Kontaktne leče in očala: prednosti in slabosti

Prepričanja o tem, ali je bolje nositi očala ali kontaktne leče, so deljena. Eni so pristaši prvih, drugi drugih in vsak ima o tem močno mnenje. V nadaljevanju vam predstavljamo prednosti in slabosti obeh pripomočkov za vid, na vas pa je, da presodite, na katero stran bo za vas prevesila tehtnica.

kontaktne leče in očala: kaj vam bolj ustreza?
Nekaj o podobnostih med očali in lečami

Tako očala kot leče so pripomoček za boljši vid oz. pomoč pri refraktivnih napakah očesa. Blažijo naslednje očesne težave:

 • kratkovidnost
 • daljnovidnost
 • presbiopijo (starostno kratkovidnost)
 • astigmatizem

Očala si namestimo na nos in se oči ne dotikajo, kontaktne leče pa ležijo neposredno na očeh. Kdor nosi leče, si jih lahko menja vsak dan ali jih nosi dlje časa, vsak večer pa jih odstrani in očisti, saj lahko sicer tvega okužbe.

Kontaktne leče proti očalom: kaj je na voljo?

Glede izbire imajo uporabniki očal na voljo veliko možnosti. Izbirajo lahko med različnimi materiali leč in okvirjev, velikostjo okvirja, slogom in barvo. Lahko se odločijo tudi za leče, ki potemnijo na sončni svetlobi ali pa si izberejo premaz, ki ščiti oko pred bleščanjem med uporabo računalnika.

Tisti, ki nosijo kontaktne leče, lahko izbirajo med dnevnimi kontaktnimi lečami, takšnimi za podaljšano nošenje, trdimi in mehkimi lečami ali celo barvnimi lečami, ki spremenijo barvo šarenice.

Velika večina uporabnikov kontaktnih leč se odloči za mehke kontaktne leče. Vendar pa lahko očesni zdravnik priporoči trde leče za ljudi z astigmatizmom ali očesnim stanjem, imenovanim keratokonus. Omenjeni stanji povzročata neenakomernost roženice. Trde leče lahko to popravijo in pomagajo zagotoviti ostrejši vid.

Kakšne so prednosti nošenja kontaktnih leč?

Če ste pristaš kontaktnih leč, verjetno pri njih ne vidite veliko slabosti. Navdušuje vas morebiti predvsem to, da ne vplivajo na vaš zunanji videz. To so najočitnejše prednosti nošenja kontaktnih leč:

 • Kontaktne leče lahko izboljšajo vid, ne da bi to vplivalo na videz.So bolj priročne pri športu in drugih aktivnostih na prostem.
 • Udobne so za nošenje ter enostavne za vstavljanje in odstranjevanje.
 • Uporabniki lahko vsakodnevne kontaktne leče zavržejo brez skrbi glede njihovega pravilnega čiščenja.
 • Kontaktne leče za razliko od očal ne vplivajo na periferni vid.
 • Leče se ne zameglijo ali umažejo, kar bi lahko vplivalo na vid.
 • Lahko izboljšajo samozavest uporabnika.

mlada ženska si vstavlja kontaktne leče
Kako je s slabostmi nošenja kontaktnih leč?

Kontaktne leče vsekakor prinašajo tudi nekaj slabosti. Najbolj pereča med njimi je večja možnost okužbe, a vsekakor ne smemo zanemariti nevarnih suhih oči, ki se lahko ob nošenju pojavijo. Sledi še nekaj slabosti nošenja kontaktnih leč:

 • Pri osebah, ki nosijo kontaktne leče, obstaja večja možnost za nastanek okužb, sploh če zaspimo s kontaktnimi lečami ali jih neustrezno čistimo.
 • Lahko dražijo vse s suhimi ali občutljivimi očmi.
 • Kontaktne leče zahtevajo pogostejše očesne preglede.
 • Pod lečo lahko včasih zaide prah in draži oko.
 • Dolgoročno so lahko dražje od očal.

Morda premalo poznana težava pri nošenju kontaktnih leč je pojav bolezni suhih oči. Zanjo so značilni naslednji simptomi: občutek suhosti očesa, pekoče oči, solzenje, občutek tujka ali peska v očesu, občutljivost na svetlobo in zamegljen vid. Do težave pride, ker se solzni film pri vstavljeni leči porazdeli pred in za njo. Iz tega razloga je za lečo manj solznega filma, kot bi ga bilo sicer, če leče ne bi bilo v očesu. Če solzne tekočine ni dovolj, solzni film razpade in kontaktne leče začnejo dražiti očesno površino, pa tudi veke. Težava je še hujša, če leče za oči ne ustrezajo ali so slabe kakovosti. Več o tej neprijetni težavi lahko preberete v članku kontaktne leče in suhe oči na povezavi, objavljenem na portalu za zdravje oči Moje oko.

Kaj kot rešitev priporoča očesni portal mojeoko.si?

Portal za zdravje oči za podporo pri suhih očeh, draženju in drugih nevšečnostih pri uporabi kontaktnih leč priporoča uporabo kapljic za oči. Stavijo na izdelek Thealoz Duo, ki vsebuje hialuronsko kislino, znano po svojih učinkih vlaženja, in trehalozo, izjemen disaharid, prisoten v številnih organizmih za podporo v sušnih razmerah. Omenjene kapljice si je mogoče vkapavati po potrebi, a največkrat petkrat na dan.

kapljice za oči in vkapavanje

Kako je s prednostmi nošenja očal?

Za marsikoga očala nudijo številne prednosti pred kontaktnimi lečami. Zahtevajo manj čiščenja in vzdrževanja, z očali pa obstaja tudi manj možnosti, da bi staknili okužbo oči. Na dolgi rok so gotovo očala bistveno cenejša od kontaktnih leč. Tu so glavne prednosti očal:

 • So hiter, preprost in relativno poceni pripomoček za izboljšanje vida.
 • Uporabnikom se za izboljšanje vida ni treba dotikati oči, zato je manj verjetno, da bodo zboleli za očesnimi okužbami kot tisti, ki nosijo kontaktne leče.
 • Obstajajo številno slogi okvirjev, tako da lahko uporabniki izberejo okvirje po svojih željah in po potrebi spremenijo videz.
 • Očala potrebujejo manj nege in čiščenja kot kontaktne leče.
 • Zaščitni premazi lahko pomagajo tudi pri preprečevanju obremenitve oči med delom z računalniki.

Tu so še najbolj pereče slabosti očal v primerjavi s kontaktnimi lečami:

 • Očala lahko prizadenejo ali blokirajo periferni vid.
 • Lahko se poškodujejo ali izgubijo.
 • Nekaterim preprosto ni všeč, kako so videti z očali.
 • Leče se lahko zameglijo pri nošenju obrazne maske in umažejo med športom ali aktivnostmi na prostem.
 • Modni oblikovalski okvirji so lahko precej dragi.ženska pomerja očala v optiki, kontaktne leče ji niso všeč

Kaj je dražje: kontaktne leče ali očala?

Dolgoročno so gotovo cenejša očala, sploh če ji ne menjate pogosto in imate stabilno dioptrijo. Seveda se nakup očal na prvi pogled zdi precejšen zalogaj. Cene se v povprečju gibljejo okrog 200 do 300 evrov za običajen okvir skupaj z lečami, v primeru, da si zaželite kakšen bolj poseben okvir očal, pa vas bo stalo še dodatnih par sto evrov. Tudi cene leč se lahko razlikujejo. Pri visokih dioptrijah in cilindrih je potrebno tanjšanje, kar pomeni, da se lahko cena leče tudi podvoji. Nekaj sicer pokrije subvencija zdravstvenega zavarovanja, ampak še vedno bo doplačilo kar precej visoko.

Čeprav se vam morda izdatek za leče ne zdi tako visok, ker ga na nek način plačujete obročno, pa je dejstvo, da so leče dolgoročno gotovo dražje od očal. Treba jih je redno menjavati, morda dalj časa traja, da najdete znamko, ki vam ustreza in posledično vas to stane nekaj denarja. Pri uporabi kontaktnih leč so tudi pregledi pri očesnih strokovnjakih bolj pogosti in vse to stane.

Kako je z nakupom leč v tujini?

Ste morda pomislili, da bi lahko leče kupovali v tujini in s tem nekaj privarčevali? Logična izbira se zdi nam najbližja Hrvaška, kjer so cene dejansko nekoliko nižje. Pametno je torej narediti zalogo, a bodite pozorni, da izberete ustrezne leče. Suho oko (glejte mojeoko.hr) je pri uporabi leč res pereče, zato svetujemo, da pri ponudniku leč posebej opozorite, če imate naslednje težave: dijabetes ali hormonska neravnoteža – oboje smo zapisali v hrvaščini za lažje sporazumevanje pri hrvaških ponudnikih. Na obeh povezavah je na voljo podrobna razlaga obeh težav, ki lahko povzročita suhe oči, zato je edino pravilno, da leč ne kupujete na lastno pest, pač pa očesne strokovnjake opozorite na omenjeni težavi, da bo na to pozoren pri svetovanju o najustreznejših lečah za vas.

Kontaktne leče ali očala? Mnenja so tako deljena, kot pri pristaših psov oz. mačk ali Beatlov oz. Stonesov. Vsekakor izberite to, kar vam najbolj ustreza in kaj je za vaš žep najbolj sprejemljivo.