Kateri kraji v Sloveniji ponujajo otroške plezalne stene?

Ne samo starše, temveč tudi marsikaterega učitelja in vzgojitelja, pa organizatorja otroških izletov in zabav, utegne zanimate kateri kraji v Sloveniji ponujajo otroške plezalne stene.

Zato smo spodaj naredili kratek pregled krajev, ki v Sloveniji ponujajo različne vrste plezalnih sten (ki pa so primerne tudi za otroke).

Otroške plezalne stene v Sloveniji ponujajo:

  • Domžale
  • Celje
  • Jesenice
  • Ljubljana
  • Maribor

Je pa med ostalimi mesti in kraji v Sloveniji, še več takšnih, kjer je mogoče organizirati skupinsko ali individualno plezanje za otroke. Po naravnih in tudi umetnih plezalnih stenah.

Če želite svojega otroka, ali skupino otrok, povabiti na plezanje oz. jih navdušiti za plezanje, morate najprej odločiti ali boste otroku plezanje omogočili v kraju, ki ponuja notranje plezanje (dvoransko plezanje na umetnih plezalnih stenah), ali plezanje v naravi (pod strokovnim vodstvom izkušenih plezalcev in trenerjev plezanja).

Za otroke, začetnike v plezanju, pa bo najbrž, najbolj pomembno, da se plezanja priučijo oz., da se s plezanjem spoznajo na manjših in nizkih, umetnih, otroških plezalnih stenah.

Pri čemer je ključno, da starši in vzgojitelji znamo razlikovati med različnimi možnostmi plezanja na umetnih plezalnih stenah, saj ni vseeno kje bo otrok spoznaval prve korake v plezanju. Od tega pa je, če ne drugo, odvisno predvsem to kakoo bo za plezanje navdušen v prihodnosti.

Plezanje je lahko za otroke čudovit šport, a ključno je, da izberemo tak kraj, v katerem se bo otrok plezanja udejstvoval rad, morda celo s svojimi vrstniki, hkrati pa, da so mentorji plezanja vešči motivacije in strokovnosti pri plezanju, saj se učinki plezanja in napredek v plezanju, vidijo šele skozi redno izvajanje plezalnih aktivnosti, skozi čas.

Zato so današnje, sodobne, umetne plezalne stene, ki so namenjene otrokom, zasnovane ravno tako, da hkrati ponujajo otrokom različne smeri in težavnosti plezanja, obenem pa skozi vodenje evidence in napredka plezanja tudi preko mobilnih aplikacij, spremljajo plezalni razvoj otrok, njegov napredek in zgodovino plezanja. Da lahko starši, vzgojitelji in drugi akterji v plezanju, zelo hitro ugotovijo tudi dinamiko hitrosti razvoja plezanja pri otrok.

Ena takšnih, slovenskih, verjetno najbolj naprednih, umetnih in otroških plezalnih sten, ki omogoča spremljanje razvoja plezanja, pri otroku, je tudi plezalna stena Kreal.