Kako uporabljamo eterično olje za inhalacije?

eterično oljeEterično olje lahko uporabljamo na mnogo načinov. Zdravljenje z dišavami imenujemo aromaterapija in temelji na delovanju vonjev eteričnih olj. Vonj je čut, mi je neposredno povezan z limbičnim sistemom in po tej poti vonjave neposredno  vplivajo na živce, čustva in splošno počutje.

Naravno eterično olje lahko spodbuja koncentracijo, poživlja, sprošča ali pomirja. Vonj določenega eteričnega olja pripomore k ravnovesju in skladnosti našega vegetativnega živčnega sistema.

Vonj in tudi okus nekaterih eteričnih olj, spodbuja apetit in prebavo. Najpogosteje eterična olja uporabljamo za zunanjo uporabo, kot je vtiranje, vdihavanje, obkladki in obloge. Osnova za delovanje vseh naravnih eteričnih olj je izjemna antibiotična moč. 

Eterično olje za inhalacije  pri kašlju in bronhitisu

eterična olja uporaba

Sluznica dihal, ki je pri prehladnih obolenjih najbolj prizadeta, se na škodljive snovi odziva s povečano proizvodnjo sluzi. Na površini sluznice so mnoge, drobne dlačice, ki škodljive snovi potiskajo nazaj. Telo se brani s kašljem, ter poskuša sprostiti dihalne poti in jih osvoboditi prahu, pijače, vode in hrane. Draženje na kašelj se pogosto pojavi tudi, če se vname sluznica sapnika in bronhijev. Tudi takrat poskuša telo s kašljem rešiti dihalne poti, kjer se je nabrala prevelika količina sluzi.

najboljša eterična olja

Sami se lahko lotimo zdravljenja samo običajnega prehlada, za vsa druga obolenja moramo poiskati pomoč zdravnika. Kadar prehlad spremlja vročina, moramo ostati v postelji in do tri dni pijemo samo čaj in zbijamo vročino s hladnimi obkladki. Za pomirjanje kašlja pijemo čaje, ki pospešujejo potenje in izločanje ter izkašljevanje sluzi. Pri kašlju z veliko sluzi, je pomembno da veliko pijemo.

eterična olja

Primeren je lipov ali bezgov čaj. Pri trdovratnem, kroničnem kašlju, ki ga ne spremlja povišana temperatura, pomagajo topli ovitki ali obkladki.  Na splošno velja pri vseh dlje trajajočih prehladih, ki jih ne spremlja povišana temperatura, da pomagajo ukrepi s toploto. Sem prištevamo nožne kopeli ali kopel celega telesa. Tega se morajo izogibati bolniki, ki imajo težave s srcem ali krvnim obtokom.

naravna eterična olja

Za lajšanje kašlja, pomaga tudi, če po stanovanju razporedimo posodice z vodo, ki jim dodamo hlapljiva eterična olja, ki delujejo kot naravni antibiotik. Najboljše naravno eterično olje za pomirjanje kašlja je smrekovo eterično olje, olje evkalipta ali borovo eterično olje. 

Več: eterična olja za sprostitev

Pred spanjem si hrbet natremo z razredčenim eteričnim oljem ali z balzamom proti bronhitisu. S tem povečamo prekrvavljenost kože in vdihavamo zdravilne učinkovine iz eteričnih olj. Posebej moramo biti previdni pri dojenčkih ali malih otrocih, za njih se dobijo posebna, bolj mila mazila.

naravna eterična olja kje kupiti

Kako pripravimo inhalacijo z eteričnimi olji?

Pri uporabi eteričnih olj moramo biti previdni in če učinkujejo premočno ali preveč dražijo, je bolje, da inhaliramo sveža zelišča:

  • Za inhalacijo pri hudem kašlju vzamemo pest smrekovih iglic, pest materine dušice in evkaliptove liste in vse skupaj prelijemo z vrelo vodo. Glavo si pokrijemo z brisačo in paro vdihavamo pet minut.
  • Za veliko pest smrekovih iglic prelijemo z litrom vode, zavremo in vdihujemo paro. (1)

  • Inhalacijo z eteričnimi olji pripravimo tako, da jih prej raztopimo v alkoholu. 2 ml sivkinega eteričnega olja, 2 ml smrekovega eteričnega olja, 2 ml timijanovega in 4 ml evkaliptovega eteričnega olja, raztopimo v 100 ml 90% alkohola. Eno žličko raztopine zamešamo v vročo vodo in vdihavamo, kolikor dolgo zmoremo. Pri kroničnih obolenjih vdihavamo do dva tedna, trikrat na dan. (2)