Darila iz druge roke?

Postali smo, ali bolje rečeno, postajamo – no, vsaj upam – vedno bolj ozaveščeni, ko govorimo o ponovni uporabi izdelkov, o izdelkih iz druge roke. In o tem, kako onesnažujemo planet z nespametnimi nakupi. Pa, da se ne bomo narobe razumeli, nič ni narobe, ko si nekaj privoščimo, a fino je, če razmislimo kaj, zakaj in ali zares potrebujemo in kakšno pot je prepotoval predmet, ki ga bomo kupili. 

darila-iz-druge-roke

 

Danes, se dotaknimo teme, ki (ŠE) ni najbolj popoularna – to so darila iz druge roke

📣 Konkretni bomo: na glas predstavimo po 3 ideje za darila iz druge roke kot poročna darila in darila za materinski dan. 

Uau, to pa je nekaj, ha? 

Vam je sploh že prišlo na pamet, da bi podarili darilo iz druge roke, ali vas ta misel v vas sproži “ne vem točno, kaj naj si milsim” občutek? 🤷‍♀️

Noben bav-bav, če se ob ideji, da bi podarili darilo iz druge roke ne počutite domače, potem mogoče še ni čas, da se tega tudi poslužujete. 

Amapk, položim vam na srce – ne bo odveč, če preberete današnji prispevek, zna se namreč zgoditi, da boste vaše stališče, da darila iz druge roke niso primerna, spremenili ali vsaj dobili dugačen pogled na ideje o izmenjavi daril. 

 

3 ideje za za poročna darila iz druge roke

 

Smo obljublili, da bomo konkretni. 

In, tako tudi bo. 

 

porocna-darila-iz-druge-roke

 

👉   Predstavljamo vam 3 ideje za poročna darila iz druge roke: 

 

#1 Družinski ali prijateljski predmet predmet z zgodbo

Če želite z darilom doseči sentimentalnost, potoke solz neizmerne sreče, potem je ja ideja prva na listi. Družinski ali prijateljski predmet, ki se je podajal iz rok v roke, je namreč zlata vredno darilo iz druge roke. Mogoče ni toliko na predmetu samem, ampak na vseh zgodbah, ki jih predmet skozi zgodovino nosi s seboj. In te so navadno intimne, polne čustev.

 

#2 Knjiga

Zakaj bi kupovali novo, če imate mogoče tisto, ki si jo poročni par močno želi, doma. Vam ne koristi več, na njej se nabira prah in v vašem domu bi kmalu šla v pozabo. Ampak, v novem domu po prostor na našla na novem, videm mestu. Dobila bo pravi smislel. Knjige so zato, da krožijo! 

 

#3 Trgovine ponovne uporabe ponujajo marsikaj

Če ste že po naravi pristaš stvari iz druge roke oz. vam ponovna uporaba predstavlja način življenja, doma pa trenutno ne najdete ničesar, kar bi oddali naprej, vi pa ne želite kupovati novih izdelkov, potem boste verjetno zavili v katero izmed trgovin ponovne uporabe. Tudi v Sloveniji jih je vedno več in verjemite, res so zanimive. Pisane, nič dolgočane. Tudi za poročna darila se kaj dobi. 

3 ideje za rabljena darila za materinski dan

 

Če je mogoče na prvo žogo pri poročnih darilih malce težje dobiti idejo za res dobra darila iz druge roke, je to veliko lažje, ko nabiramo ideje za darila za materinski dan

 

materinski-dan-darila

 

👉   In tu so, 3 ideje daril primernih za materinski dan: 

 

#1 Zelene rastline 

Večina mam obožuje rože, kaj ne? Torej, potaknjenci vseh sort. Rož. Trav. Zelišč. Ali pa, ker je mesec marec ravno pravi in imate že kakšno sadiko zelenjave – tudi ne ni nikoli preveč, je tako? Seveda isto velja tudi za sadje ali drevesa. Skrata, zelenje iz druge roke: vedno “in”.

 

#2 Kos oblačila

Ko govorimo o predmeti iz druge roke, se največkrat ustavimo pri oblačilih iz druge roke. In zakaj ne bi mami podarili kakšen kos oblačila, ki ga mi ali kdo drug ne potrebuje več, ona pa bi ga z veseljem ponosila. Pa naj bo to jakna, šal ali rokavice. Le dobro razmislite o tem, da tudi mami ne bo stal v omari, ampk izberite takšen kos oblačila, ki bo v uporabi.

 

#3 Nakit

Če vaša mama rada nosi nakit, potem je to še ena izmed izvrstnih idej darila iz druge roke. Vsi ga imamo doma – kakšen kos nakita, ki smo ga “prerasli”, do katerega ne čutimo več posebnih čustev. Ali pa zaidemo v kakšno starinarnico in poiščemo nakit, ki bi ustrezal naši mami. 

Preberite še: Darila za materinski dan pod 50€

 

Ponovna uporaba – zakaj je lahko zabavna?

 

Ponova uporaba predmetov je res lahko zabavna stvar. Sploh če je v nas malce kreativca in radi predmete preoblikujemo, predelamo in dobijo nov, drugačen izgled.

 

Super je v roke dobiti predmet, ki že ima za seboj nekaj kilometrov, mogoče je že malce utrujen. Mi pa mu damo novo vrednost, novo življenje. Zadovoljstvo ob tem, ko smo sami oblikovali nekaj novega na že starem, prej uporabljenim  = neopisljivo. No, s pripisom, da vam to seveda leži. 

 

Ponovna uporaba pa seveda ni uporabna samo pri predmetih, ki jih predelate.

Tu so seveda tudi oblačila, orodje, razne starine, knjige in še mnogo, mnogo. 

 

darila-iz-druge-roke-trgovine

 

🛒   Trgovine s predmeti ponovne uporabe pri nas v Sloveniji niso še poznane, niti jih še ni veliko. Poslovanje s predmeti iz druge roke, z razliko oblačil, pri nas niso dobile pravega mesta. Medtem, ko so v marsikateri Evropski državi postale stalnica. Predvsem v tistih, kjer domuje veliko migrantov. V tovrstnih trgovinah boste kdaj dobili prav isti občutek kot, če bi v Sloveniji zašli v trgovino z novim pohištvom. 

 

Je pa ponovna uporaba razvita v manjših, družinskih ali prijateljskih krogih, kjer se izmenjuje veliko stvari. Najpogostejše so obleke, med njimi največkrat otroška oblačila in otroški predmeti.

 

Kakšni potrošnik smo? Prijazni do našega planeta?

 

Vse pogosteje, a še vedno premalo pogosto, nas opomnijo, kaj se dogaja z našim planetom. Z odpadki, z izpusti v zrak. Naše moralne vrednote so na momente res nizkotne. Pozabljamo na sočloveka. Pozabljamo, kdo je za nas izdelal kos oblačila, koliko je za to zaslužil in kdo ga je izkoristil? 

In v veliki meri pozabljamo na odnos do našega planeta. Našega modrega planeta, kot mu radi rečemo. Pa ne bo več dolgo moder. Polnimo ga s plastiko. Z odpaki, ki jih ne znamo predelati, niti na osnovni ravni – v naših domovih, jih ne znamo ločevati. Kaj to pove o nas, o ljudeh?

 

Smo sebični, skrbimo samo za, po domače rečeno, svojo rit? 

Zato: bodimo dober potrošnik.

 

🛍  Predem kupimo, posmislimo, ali res potrebujemo.

💸  Ko kupimo, pomislimo komu damo svoj zalužek.

🧃 Odlagajmo čim manj odvečne embalaže.

🌎  Bodimo prijazno do našega planeta.

♻ Uporabljamo izdelke ponovne uporabe. 

 

darila-iz-druge-roke-planet

 

Za zaključek: Tudi darila iz druge roke so super darila. Nič ni narobe s predmetom, ki ga je nekdo že uporabljal. Bolj je narobe, če kupimo nekaj novega in to ne bo v uporabi. Še vedno pa velja, najbolj pomembna lastnost darila je, da ima srčno sporočilo! In če s tem sporočilom nekaj doprinesemo tudi našemu planetu, potem smo na dobri poti k boljšemu jutri. 💚