Ali je vožnja z električnim kolesom varna – kako bolj varno voziti električno kolo

Vožnja z električnim kolesom je varna. Ali je električno kolo varno za vožnjo? Povsem logično vprašanje, ki si ga pogosto zastavimo pred nakupom kolesa, še posebno, če je to naše prvo električno kolo ali če smo starejši voznik ali pa če kolesa nismo vozili dlje časa. Res pa je tudi, da ko se na trgu pojavi »nova tehnologija« si ob tem pogosto zastavimo vprašanje o njeni varnosti, pa naj si gre za vozilo, kolo ali skiro … Danes električna kolesa postajajo vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo, zato je dobro, da vemo, da je takšno kolo povsem varno za vožnjo. S tem prispevkom vas želimo le spomniti, na kaj vse morate biti pozorni, da bo vaša vožnja z električnim kolesom varna.

Vožnja z električnim kolesom je varna, če imate čelado in brezhibno tehnično kolo

Za varno vožnjo z električnim kolesom, je zagotovo najpomembnejša čelada in nikdar se brez nje ne podajte na kolo. Namreč pri kolesarjenju so poškodbe glave eden izmed glavnih vzrokov nesreče s smrtnim izidom, zato je vožnja z električnim kolesom veliko bolj varna, če imate na glavi kakovostno čelado. Namreč uporaba čelade zmanjša tveganje za poškodbe glave kar za 70 %. Prav tako se verjetnost smrti zaradi poškodbe glave zmanjša za 65 %, če si nadenete čelado. Upoštevati je potrebno tudi to, da pri električnem kolesu hitreje dosežete večjo hitrost, zato je zaščita vaše glave še toliko bolj pomembna. Če vas malce spomnimo, tudi vaš novi pametni telefon vedno zaščitite z etuijem pred padci, le zakaj potem ne bi sebe še bolj zaščitili? Poleg čelade je zelo pomembno tudi to, da se na cesto odpravite s tehnično brezhibnim kolesom, kar pomeni, da imate vso predpisano opremo, da kolo dobro deluje  (preverite delovanje zavor in luči ter napolnjenost pnevmatik) in je redno vzdrževano. Kako ustrezno vzdrževati električno kolo, si lahko preberite tukaj.

Ali je vožnja z električnim kolesom varna - kako bolj varno voziti električno kolo

Vožnja z električnim kolesom je varna, če ste vedno pozorni na promet

Vsak kolesar mora biti pozoren na udeležence v prometu. Morda pa vseeno lahko trdimo, da je nekoliko več pozornosti potrebno imeti za varno vožnjo na električnem kolesu. Namreč vozniki avtomobila lahko napačno ocenijo vašo hitrost in zaradi slabo ocenjene razdalje lahko v takšnem primeru tudi pripelje do nesreče. Ko ste s kolesom na cesti prav tako ne vozite preblizu pešcev ali avtomobilov, da ne pride do nepotrebnega trka in ohranite vsaj meter razdalje. Če je možno vedno kolesarite po kolesarski stezi ali pa ob robu cestišča (največ 60 cm od roba). Prav tako ne kolesarite v nasprotni smeri, saj je to nevarno za vas in tudi vozniki drugih vozil vas ne pričakujejo.

Vožnja z električnim kolesom je varna, če ste na cesti vidni in slišani

Ko se vozite z električnim kolesom je izjemno pomembno, sploh pri mestnih kolesih, da je vaš položaj med vožnjo čim bolj pokončen, saj imate le tako lahko boljši pregled nad dogajanjem na cesti. Kolesa Puch so znana potem, da vam omogočajo pokončno držo in vam nudijo varnost in vso udobje med vožnjo. Svetujemo vam tudi, da ste na kolesu dobro vidni drugim, saj dobra vidljivost lahko prepreči nesrečo. Vidljivost si zagotovite s tem, da imate ustrezno osvetljeno kolo, torej da vedno vozite s sprednjo in zadnjo lučjo. Če imate možnost dodatno osvetlite tudi napere koles, krmilo in čelado. Bolj ko ste osvetljeni bolj varnejši boste na cesti, kar še posebno velja za vožnjo ponoči ali v slabi vidljivosti. Ne glede na to, ali se s kolesom vozite podnevi ali ponoči, priporočamo, da se oblečete v svetla oblačila. Tudi odsevni trak na oblačilih pomaga pri vaši vidnosti na cesti.  Na kolesu vedno imejte zvonec ali hupo (slednja se bolj uporablja predvsem za avtomobile), da lahko druge opozorite na vašo prisotnost.

Ali je vožnja z električnim kolesom varna - kako bolj varno voziti električno kolo

Vožnja z električnim kolesom je varna, če dobro spoznate moč motorja

Kar razlikuje električno kolo od navadnega kolesa je njegova baterija in pomoč motorja pri pedaliranju. Če je električno kolo vaše prvo kolo potem vam svetujemo, da preden se zapeljete na cesto, da najprej dobro spoznate pomoč motorja, da z njo ne boste pretiravali in jo boste znali tudi pravilno uporabljati. Preskusite različne stopnje hitrosti in kako pomoč deluje na hitrost kolesa. Vedno začnite z najnižjo stopnjo pomoči in to počasi stopnjujte. Ko ste na cesti, vedno prilagodite hitrost vožnje glede na razmere na cesti, saj je neprilagojena hitrost pogosti vzrok nesreč. Torej, ko se vozite po klancu navzdol, ko ste v ovinku ali na mokri ter spolzki cesti upočasnite svojo hitrost in previdno nadaljujete z vožnjo.

Vožnja z električnim kolesom je varna, če si namestite vzvratno ogledalo

Da boste bolj varni na električnem kolesu vam priporočamo, da si namestite vzvratno ogledalo. Ne glede na to, ali se vozite v mestnem prometu ali po poteh, vam vzvratno ogledalo pomaga, da vidite, kaj se dogaja za vašim hrbtom, in tako vam med vožnjo ne bo potrebno več obračati glave nazaj. Zaradi hitrosti vas lahko že en pogled nazaj privede v nevarno situacijo. V pomoč pa vam bo ogledalo tudi pri prehitevanju, saj boste imeli pregled tudi s strani. Z majhno naložbo v ogledalo boste zagotovo bolj varni na električnem kolesu.

Vožnja z električnim kolesom je varna, če postopoma zavirate  

Številna e-kolesa v povprečju tehtajo okoli 25 kilogramov, medtem ko navadna kolesa običajno tehtajo med 10 in 15 kilogrami. Ker je električno kolo težje od klasičnega kolesa, to posledično vpliva tudi na njihovo vodljivost in zaviranje. Iz fizike dobro poznamo načelo, da večja ko je masa, večja je kinetična energija, kar pomeni, da bo pri električnem kolesu zavorna pot daljša z enako zavorno silo – ali pa bo potrebna večja zavorna sila. Pravilo, da »močneje zavirajte s sprednjimi zavorami in nežneje z zadnjimi« velja tudi za e-kolesa. Razlog za to je, da ima sprednja zavora (če se jo uporablja pravilno) večji zavorni učinek kot zadnja zavora. To je posledica porazdelitve teže, ki se pri zaviranju premakne naprej. Če sprednjo zavoro pritisnete močneje (na primer v razmerju 60:40), bo zavorna pot krajša. Na splošno pomaga, že to, da zavorno ročico potegnete počasi in zavoro močneje stisnete šele tik preden se ustavite. V nasprotnem primeru lahko tvegate, da se prehitro ustavite ( sploh, če imate hitrost), kar vas lahko ponese tudi čez krmilo. Da ne pride do takšnih situacij vam svetujemo, da najprej zaviranje povadite na cesti brez prometa, dokler ne razvijete občutka za zaviranje.

Vožnja z električnim kolesom je varna, če med vožnjo ne uporabljate mobilnega telefona

Nikoli med vožnjo na kolesu ne uporabljajte telefona. Pošiljanje sporočil ali telefoniranje med vožnjo je lahko zelo nevarno, saj odvrača vašo pozornost, to pa lahko hitro pripelje do nesreče. Poleg tega je uporaba mobilnega telefona med vožnjo prepovedana, in kazen vas bo udarila po vaši denarnici. Veliko kolesarskih nesreč se zgodi zato, ker ni dovolj pozornosti na dogajanje na cesti, še posebno to velja, če niste vajeni vožnje z električnim kolesom. Tudi prehranjevanje, poslušanje glasbe in kajenje na kolesu odvrača vašo pozornost, zato se takrat raje ustavite in se usedite na klopco, ki je bolj varna.

Vožnja z električnim kolesom je varna, če izberete »unisex« okvir

Za nekatere, sploh starejše voznike zna biti vodoravna cev, ki je značilna za moške okvirje koles neprijetna ovira pri vstopanju ali sestopanju s kolesa. Električna kolesa so težja ( v povprečju tehtajo 25 kilogramov) in hitro se lahko zgodi, da se s kolesom prevrnemo in zaradi teže kolesa utrpimo tudi kakšno poškodbo. Svetujemo vam, da ob nakupu izberite »unisex« okvir, ki je podoben ženskemu električnemu kolesu, pri katerem je cev čim bolj usmerjena navzdol in tako lahko preko okvirja enostavno dvignete nogo. S tem boste imeli bolj varen sestop in vstop na kolo, tudi ko se ustavljate. Če pa si kljub temu želite, okvir z zgornjo vodoravno cevjo, potem naj bo ta vsaj nekoliko nagnjena. Tudi pri dvigovanju e -kolesa bodite previdni, da si kaj ne poškodujete. Pred nakupom je dobro, da tudi pomislite, koliko boste dvigovali električno kolo, saj če je to pretežko za vas potem je dobro, da najdete rešitev, s  katero se boste izognili nepotrebnemu dvigovanju kolesa.

Ali je vožnja z električnim kolesom varna - kako bolj varno voziti električno kolo

 Še nekaj splošnih pravil za varno vožnjo z električnim kolesom

– Upoštevajte prometna pravila za kolesarje in prometne znake ter semaforje.

– Kolesarite vedno ob desnem robu in po desni strani kolesarske steze.

– Ne kolesarite vzporedno, saj tako ovirate druge voznike, ki vas ne pričakujejo.

– Nakažite smer vožnje z roko pri zavijanju, ter vzpostavite očesni kontakt z drugimi udeleženci v prometu.

– Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi.

– Prtljago namestite na ustrezen nosilec ali košaro, oz. kolesarsko torbo.

– V primeru dežja uporabljajte kolesarsko pelerino in ne kolesarite z dežnikom v roki.

– Poskrbite za varnost otrok na kolesu: kakovosten otroški sedež in čelado.

– Bodite pozorni na pešce in prilagodite svoje ravnanje, saj so oni še bolj ranljivi kot kolesarji.

Kje kupiti električno kolo za varno vožnjo?

Če še niste lastnik električnega kolesa potem vam svetujemo, da si ponudbo električnih koles ogledate v specializiranih kolesarskih trgovinah, v katerih boste našli bogato izbiro koles, za različne potrebe. Lahko obiščete na primer trgovino NewBike,  ki poleg bogate izbire koles ponuja tudi  kolesa znamke Puch. Ta kakovostna znamka ima za seboj že več kot 120 letno tradicijo in kar je še bolj zanimivo, da gre za kolesa, ki so plod slovenskega izumitelja, Janeza Puha, kralja slovenskega kolesarstva. Janez Puh je tisti poseben mož, ki je imel odlično idejo in izenačil  obe kolesi ter ju povezal z verigo. Današnja Puchova kolesa so sinonim za kakovost. Nudijo bogato opremo, udobje in kar je najpomembnejše varnost. Na Puchovih kolesih je vožnja zelo vzravnana, kar pomeni, da boste imeli dober pregled nad dogajanjem v prometu. V njihovi trgovini pa lahko preskusite tudi drugi dve kakovostni znamki, Vandijck in Vouge. Zakaj se torej splača obiskati trgovino NewBike? Poleg bogate izbire, boste lahko tudi kolesa testirali, za lažjo izbiro pa vam bodo pomagali prijazni in strokovni poznavalci koles.

Zdaj, ko ste spoznali, da je električno kolo povsem varno, je čas, da se odpeljete na raziskovanje mesta ali podeželja na dveh kolesih!