5 stvari, ki so nam najbolj všeč pri e-bralnikih (cena upravičuje nakup?)

Ni ga bralnega ljubitelja, ki še ne bi slišal za prenosno elektronsko napravo, namenjeno branju. Tako imenovani e-bralniki so mnogim ljudem vrnili veselje do branja in jim omogočili dostopnost do tisočih knjig na enem mestu. Ker se nekateri ljudje še zmeraj sprašujejo ali bi kupili elektronski bralnik in ali bo cena e bralnika vredna svojega nakupa, smo vam v tokratnem članku našteli 5 stvari, ki so nam najbolj všeč pri e-bralnikih. V kolikor iščete strokovno pomoč pri nakupu e-bralnika, povprašajte za nasvet pri specialistih na področju e bralnikov Bogomolka.

1.) E-bralnik je kot osebna knjižnica

Najbolj všeč na e-bralnikih nam je to, da z malo vložene energije, hitro najdete želeno e-knjigo. Na spletu je ogromno tako plačljivih kot tudi brezplačnih e-knjig v različnih formatih. Z uporabo e-bralnika se izognete tečnemu iskanju knjig po knjižnicah. Enostavno v iskalniku poiščete e-knjigo, ki vas zanima in si jo prenesete na vaš bralnik.

Naložene e-knjige lahko kadarkoli berete in jih tudi podelite z vašimi prijatelji. E-bralniki prav tako ponujajo, da si naredite račun in dostop dodelite prijatelju.

cena e bralnika

Slika 1: E-bralnik predstavlja virtualno knjižnico z enostavnim dostopom do e-knjig in to brez zamudnega iskanja. Povprečna cena e bralnika se giblje okrog 150 EUR, med tem ko cene variirajo od 100 pa vse tja do 400 EUR.

2.) Cena e bralnika je vredna za utrujene oči

Bralniki knjig omogočajo, da si prilagodite svetlobo, ki je prijaznejša vašim očem in preprečuje napetost oči ali glavobole. Kot tiho revolucijo lahko omenimo tudi sposobnost povečave besedila, ki omogoča branje tako kratkovidnim kot dolgo-vidnim ljudem.

K odlični bralni izkušnji pa prispeva tudi možnost hitrega premikanja med stranmi knjige. To je omogočeno s fizičnimi gumbi ali gumbi na dotik, odvisno od e-bralnika.

Kobo Aura ONE Prilagajanje svetlobe

Slika 3: Prilagodljivost svetlobe je mogoča do te mere, da se najbolj prilega dnevni in nočni svetlobi ter vašim očem. Na sliki: Kobo Aura ONE: cena e bralnika se giblje okrog 200 EUR.

3.) Enostaven prenos e-knjig

E-bralniki ne zahtevajo toliko prostora kot navadne knjige zato je cena e bralnika v primerjavi s “prišparanim” prostorom veliko nižja. Če hočete vzeti zraven na potovanje ali izlet več knjig, vam to v kovčku vzame ogromno prostora. Elektronski bralnik pa omogoča enostaven prenos in tisoče knjig na enem mestu.

Enostaven prenos

Slika 3: Primer e-bralnika Kobo Clara HD, ki ga tako kot druge bralnike, lahko vzamete vsepovsod zraven. Cena trenutno najnovejšega Kobo-ta je okvirno 150 EUR.

4.) Baterija bralnika z dolgo dobo delovanja

Baterija e-bralnikov je popolnoma drugačna od baterije mobilnih naprav, ki jih je potrebno polniti na 2 dni ali manj. Zmogljivost baterije je ena glavnih prednosti e-bralnikov, saj omogoča kar do 4 tedne uporabe, če pa berete le občasno, zdrži tudi dalj časa.

Življenska doba baterije

Slika 4: Prikazana je statistika primerjave življenjske dobe posameznih naprav. Podatki o življenjski dobi baterije e-bralnikov so povzeti po Kindle, Kindle Touch in Kindle Keyboard.

5.) Dodatne funkcionalnosti

Poleg očitnih prednosti, cena e bralnika upravičuje svoj sloves zaradi številnih ostalih funkcij. Med dodatne funkcionalnosti, ki izboljšujejo uporabo e-bralnikov, uvrščamo možnost namestitve slovarja. Tako vam slovar z enim klikom na neznanko, pokaže pomen besede v želenem jeziku. Omogočeno je tudi dodajanje zapiskov in opomb v knjigi, ki jo trenutno berete. Zelo priročno je shranjevanje priljubljenih strani, na katere se lahko kasneje vrnete.

Nekateri novejši bralniki pa ponujajo še možnost spremljanja statistike branja, ki vam je lahko v pomoč pri analiziranju koliko časa ste določeno knjigo brali.

Če imate na vašem e-bralniku nameščen slovar, pa ne veste kako ga uporabiti, si poglejte spodnji filmček.

6.) Cenovni razpon bralnikov je različen

V osnovi lahko za pičlih 80 EUR dobite bralnik brez bralne luči, med tem ko z bralno svetilko povprečen bralnik (npr,. Kindle Paperwhite ali Kobo) nanese 150 EUR. Standartna velikost zaslona je pri 80% bralnikov 6″. Če iščete bralnik z večjimi zasloni se cene začnejo dvigovati vse tja do 300 EUR. Več info o cenah e bralnikov lahko preberete tukaj.

V tem članku smo vam skušali predstaviti 5 stvari, ki so nam na e-bralnikih najbolj všeč. Upamo, da smo vam podali tudi kakšne koristne informacije in da se vam cena e bralnika za to kar nudi ne zdi previsoka.

Preverite še: 7 top brezplačnih programov za reševanje podatkov iz sd kartice